fbpx

Coasta de est a Australiei se confruntă cu inundaţii grave din cauza ploilor torențiale. Populația din mai multe regiuni, evacuată

Coasta de est a Australiei a fost lovită sâmbătă de ploi torenţiale care au provocat inundaţii grave ce au condus la evacuarea populaţiei din mai multe regiuni aflate la joasă altitudine. Sute de persoane s-au adunat în centrele de evacuare la nord de Sydney, în statul New South Wales, iar autorităţile estimează că numeroase altele vor căuta adăpost în timp ce ploile torenţiale se îndreaptă spre sudul coastei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Biroului de Meteorologie, inundaţiile au depăşit nivelul record din 2013 în Port Macquarie, la 400 km nord de Sydney, transmite g4media.ro.

În această regiune, au căzut peste 400 de milimetri de ploaie începând de vineri dimineaţă, potrivit biroului. Autorităţile au sfătuit locuitorii să nu iasă din case din cauza riscului de viituri care le-ar putea pune viaţa în pericol.

Inundaţiile şi alertele meteo privind un pericol iminent pentru locuitori se referă la o zonă ce se întinde din Port Macquarie până la 500 km sud de Sydney.

Barajul Warragamba, care furnizează cea mai mare parte a apei potabile din Sydney, a început să se reverse sâmbătă după-amiază.

„Suntem pe un teritoriu neexplorat”, a declarat Ian Wright, expert hidrolog de la Universitatea de Vest din Sydney, explicând că urbanizarea rapidă a zonei din jurul barajului după 1990 înseamnă că excesul de apă nu mai poate fi reabsorbit de terenurile virane.

Dezvoltarea urbană a creat noi suprafeţe dure, impermeabile şi infrastructură de drenaj. În caz de ploi abundente, acest lucru poate genera rapid inundaţii cu viteză mare”, a scris Wright pe Twitter.

Cele mai grave inundaţii s-au produs sâmbătă în zona de coastă la nord de Sydney. Imaginile televizate arătau străzi din oraşe şi sate aflate sub ape şi o casă plutind pe un râu umflat de ploaie.

Premierul australian Scott Morrison a deplâns „scene cu totul sfâşietoare” şi a oferit ajutorul armatei pentru acţiunile de salvare.

Serviciile de urgenţă au anunţat că au primit peste 3.000 de apeluri de ajutor şi au efectuat peste 300 de intervenţii în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în ziua de sâmbătă pentru a adăposti persoanele afectate de inundaţii.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button