image
Sursa foto: Bizgu.Eduard

Deși CC a anulat legea privind farmaciile mobile, PSRM-Șor a votat un proiect similar: „Pe mașini va fi scrie „merișor”?”

După ce Curtea Constituțională a anulat legea cu privire la farmaciile mobile, majoritatea parlamentară PSRM-Șor a votat, astăzi, un proiect similar în prima lectură.

Inițiativa legislativă aparține deputaților platformei parlamentare „Pentru Moldova” și fracțiunii Partidului Șor și instituie posibilitatea de a livra medicamente și produse parafarmaceutice la domiciliu, de către întreprinderile farmaceutice.

„Având în vedere că persoanele bolnave de COVID-19 sunt obligate să stea în izolare, accesul la medicamente este limitat. Acest lucru se observă în special la persoanele care locuiesc singure, persoanele în etate, care nu pot să se deplaseze la farmacii pentru a procura cele necesare în vederea tratamentului virusului COVID-19 și nu au pe cine ruga pentru a le oferi ajutor”, a explicat Ruxanda Glavan, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, unul din autorii proiectului.

Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție care consideră că acesta urmărește interese financiare, iar prețul medicamentelor va crește.

De cealaltă parte, Ruxanda Glavan a respins acuzațiile și a declarat că noile reglementări nu vor afecta prețurile medicamentelor.

„N-am găsit nici avizul Guvernului sau cel al CNA. Nu e scris cine își asumă transportarea acestor medicamente. Cum asta ar arăta? Pe de o parte oferim șansa de a transporta, dar nu spunem cine își asumă. Există riscul corupției, ca să crească prețurile la medicamente. Există riscul de apărea medicamente contrafăcute. Un proiect similar privind farmaciile mobile a fost declarat neconstituțional”, a menționat Arina Spătaru (PPDA).

„Guvern nu există care să ofere aviz. Cheltuielile sunt suportate de cetățeni care comandă aceste medicamente. Ne facem că nu există asemenea asituații? Acceptăm ca farmaciile să ducă clandestin aceste medicamente? Dacă costul depășește 400 de lei, farmacia suportă costul. Dacă vă opuneți legalizării, înțeleg că acceptați ca aceste farmacii să ducă în continuare nu știu de unde medicamente la pacienți. Contextul e să legiferăm ceea ce se întâmplă deja”, a explicat Ruxanda Glavan.

„Urmând aceeași logică, este și piața clandestină a drogurilor. Ne vom pomeni că veniți în Parlament și o să cereți și legalizarea acestei piețe. Nu este în proiect mecanismul de control și cine va răspunde dacă această piață a medicamentelor se va extinde și vom avea decese nu doar de la Covid, dar și din cauza medicamentelor clandestine”, a spus Alexandru Slusari (PPDA).

„Metodologia va fi aprobată de minister. Vom respecta toată procedura. Așteptăm termenul necesar în cazul în care o să veniți cu amendamente. Oricare propunere care vine să limiteze suspiciunile, pentru o situație acasă, oamenii blocați acasă au nevoie de medicamente”, a răspuns Glavan.

„Vreau să ve felicit că sunteți foarte perseverentă. După ce Curtea a anulat acea lege și acum veniți prin ușa din spate cu un proiect similar. Vreau să știu dacă nu cumva după votarea acestui proeict, pe mașinile pe care le-ați arătat nu va fi inscripția „merișor”. Problema trebuie rezolvată, dar în interesul cetățenilor, nu pentru a promova niște interese financiare, așa cum se crează impresia”, a comentat Dinu Plângău (PPDA).

„Oricât de bine ar fi formulat, ne pune în gardă de la cine vine acest proiect, vine de la o anumită grupare și de aia avem atât de multe întrebări”, a spus și Radu Marian (PAS).

„Înțelegem că este problema, dar trebuie să consultăm specialiștii, să vedem cum rezolvăm această problemă cu tratarea la domiciliu a Covid-19”, a propus Liviu Vovc (PPDA).

De cealaltă parte, socialiștii au lăudat proiectul.

„Suntem în niște ani în care totul îți este adus acasă. Medicamentele nu sunt ceva ieșit din comun. Trebuie să fie niște proceduri aspre prin care să fie controlată calitatea acestor medicamente. Cred că e un proiect foarte bun”, a menționat Nicolae Pascaru (PSRM).

„În lumea contemporană, aceste servicii pot fi prestate la domiciliu”, a adăugat colegul său Vlad Bătrâncea.

Proiectul de lege urmează să fie examinat și votat în lectura a doua.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: