Ceslav Ciuhrii: „Dacă vrei să construiești, trebuie să îți ajuți norocul prin muncă”

Domnule Ceslav Ciuhrii, sunteți un om de afaceri cunoscut, aveți proiecte în diferite domenii, nu doar în Republica Moldova. Pentru dumneavoastră lucrurile au început neobișnuit, de la cercetarea științifică. Cum a fost drumul de la știință la business?

Foto: Ceslav Ciuhrii

Aveți dreptate, eu ca om de afaceri am un traseu mai deosebit. Am pornit de la domeniul științific medical și apoi m-am dus în zona afacerilor, continuând însă să fiu apropiat și interesat de medicină ca știință.

În afaceri efectiv am intrat în 1998, după ce am terminat Universitatea de Stat, Facultatea Biologie, Specialitatea Microbiologie și Virusologie aici, în Chișinău, lucrând apoi în România, pentru dezvoltarea produselor farmaceutice, pe care tatăl meu le-a inventat. M-am ocupat de realizarea studiilor de cercetare necesare pentru a lansa pe piață medicamentele noastre, iar în paralel am continuat să merg la congrese și conferințe în medicină.

Am și o reușită personală la intersecția dintre domeniul academic și afaceri: am luat doctoratul în medicină, în 2010, cu o teză axată pe tehnologia de obținere a unui preparat pe care firma noastră îl produce. Sunt deci un specialist în biotehnologie, care a devenit în decursul timpului om de afaceri.

Pentru că suntem acum într-o perioadă de pandemie, așa cum lumea n-a mai trăit în deceniile din urmă, iar dvs. veniți din domeniul medicinei, cum vedeți boala COVID-19? Cât de mare este riscul unor mutații grave, cum s-au descurcat țările de pe glob în combaterea bolii și când vom scăpa de ea?

Teama a fost mare la început, iar amenințarea încă este serioasă, dar lumea a ținut totuși boala sub control. S-a văzut că statele au luat măsuri organizatorice și medicale care s-au dovedit bune, iar numărul victimelor a fost mult mai mic decât putea să fie.

Marele succes al omenirii este crearea foarte rapidă a mai multor vaccinuri extrem de eficiente împotriva COVID-19. Chiar dacă distribuția rămâne o problemă, vaccinurile există, iar capacitățile de producție cresc continuu. De aceea eu sunt optimist. Predicțiile despre evoluția pandemiei sunt riscante, dar există speranțe întemeiate că o rată ridicată de vaccinare, de circa 70%, va reduce foarte mult circulația virusului.

Un lucru foarte și foarte important de spus în legătură cu această epidemie se referă la nevoia medicinei de calitate și a cercetării în medicină. O epidemie ca aceasta arată că este vital să existe o bună infrastructură medicală și un sistem de cercetare pregătit să facă față unor mari provocări. Fără cercetare în medicină și fără investiții, suntem descoperiți în fața unor pandemii și, în general, nu reușim că combatem eficient bolile.

Dar la noi în țară, pe o scară mai mică, desigur, se poate de investit în cercetare?

Da, cu siguranță se poate! Eu fac asemenea investiții, în sensul că o bună parte dintre afacerile mele rămân în domeniul farmaceutic, care înseamnă cercetare și inovare. Și mă bucur să spun că avem oameni foarte pregătiți în Moldova, care pot face proiecte de cercetare foarte și foarte valoroase, atât în sens pur științific, dar și cu aplicabilitate practică, în afaceri.

Modul de lucru este cea mai importantă moștenire primită de la tatăl meu”

Ați pomenit de tatăl dumneavoastră, biologul și profesorul universitar Mircea Ciuhrii. Care e cel mai important lucru pe care l-ați primit de la el și care v-a ajutat în carieră și în viață?

Tata a fost un om de știință extraordinar, un om cunoscut și apreciat și în Moldova, și în străinătate. Avea o înzestrare naturală pentru știință și a dublat acest lucru cu multă muncă. Cum s-ar zice, și-a ajutat norocul trudind din greu. De la el am moștenit interesul și pasiunea pentru știință. Mi-a fost și profesor la facultate și el m-a îndemnat apoi să urmez calea academică și să fac și un doctorat.

Și tot el a fost omul de la care ați deprins tainele afacerilor ...

Este adevărat, am preluat mult de la tatăl meu, am reușit să pun pe picioare o afacere la baza căreia au stat descoperirile și munca tatălui meu. Tata a fost și a rămas un om de știință, pe când eu mă consider în primul rând un om de afaceri. Am construit, construiesc și voi construi în afaceri, fie că e vorba de domeniul farmaceutic, de domeniul imobiliar sau de alte domenii.

Modul de lucru în echipa noastră m-a format ca om de afaceri de succes. Acolo am învățat să mă dedic unui proiect, am învățat că există standarde de la care nu trebuie să te abați, am învățat că munca dă rezultate.

Ce credeți că ar fi zis tatăl dvs. despre această epidemie de COVID-19?

Să știți că tata era foarte atent la asemenea boli cu răspândire globală. S-a interesat foarte serios de gripa aviară. Dacă vă amintiți, acum vreo 15-20 de ani s-a vorbit mult de această boală a păsărilor, care a venit tot din Asia și a ajuns și în Europa și a provocat tot așa o spaimă mondială. Tata a prevestit că vor apărea boli care se transmit de la animale la oameni și că, fără un control foarte bun la sursa lor de apariție, ajungem la epidemii pe tot Globul.

Oamenii serioși sunt cea mai bună investiție în afaceri”

Care este secretul succesului în afaceri?

Suntem un grup de firme activ în Republica Moldova și în România, dar prezent cu produsele noastre în multe țări din lume, în special în CSI. Ne mândrim cu faptul că din 2015 am reușit să 

creăm propria echipă în vânzări și distribuție, cu medicamentele noastre pe piața farmaceutică din Rusia, care este o piață greu de atins și pretențioasă.

Reușita noastră în afaceri are la bază prețuirea expertizei. Investim constant în cercetare și prețuim experții, fiindcă expertiza de calitate este aur curat în afaceri. De asemenea, selectăm bine angajații noștri și punem mare accent pe seriozitate. M-am convins de-a lungul timpului că oamenii serioși sunt cea mai bună investiție. Le dai responsabilități și știi că se vor ține de treabă. Am avut ambiția să mă înconjor de oameni care lucrează la standarde europene, care au educația, rigoarea și motivația pentru a munci bine.

Dar care sunt provocările pe care le întâmpinați în afaceri și cum le faceți față?

Business-ul în domeniul farmaceutic este unul complicat. Nu-i un simplu lanț de producție, iei materie primă, faci prelucrare rapidă sau ambalare, ieși pe piață și vinzi. În cadrul grupului de firme de farmaceutică avem laboratoare de cercetare și testare, facem studii și analize, iar pentru a pune un medicament pe piață durează mai mulți ani de zile. Am învățat deci să avem răbdare în afaceri și să construim trainic. Așa facem față provocărilor pe care le întâmpinăm.

Și vreau să vă spun că este o abordare pe care o folosesc și în celelalte business-uri ale mele, inclusiv în domeniul imobiliar. Construiesc temeinic și pe termen lung. Nu umblu după câștiguri rapide, ci după clienți fideli, care au încredere în ceea ce facem noi. Calitatea lucrului bine făcut mă interesează mai mult decât niște bani în plus.

Care este viitorul afacerilor în domeniul farmaceutic ținând cont de criza COVID-19? Cum vedeți viitorul Biotehnos?

Mergem doar înainte, vom continua să investim în cercetare și în expertiză. Iar eu rămân în continuare legat de domeniul științific și de cercetarea în medicină, fiind și membru în Senatul Universității de Medicină și Farmacie. Mă voi implica mai mult în perioada apropiată în susținerea unor proiecte de cercetare de la Universitate, care să ajute în general și societatea, și mediul de business.

Legat de criza COVID-19, și noi și alte companii din domeniul farma căutăm să răspundem acestei nevoi care a apărut pe piață și sper să vin și cu o surpriză plăcută în această primăvară. Voi spune mai multe la momentul potrivit, dar vreau să știți că voi contribui la efortul general de a scăpa de această pandemie și de a ne relua viețile așa cum erau înainte. 


// console.log('no ads situation')