Principală  —  IMPORTANTE   —   Starea de urgență în sănătate…

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 18 aprilie. Restricțiile impuse de CNESP

Foto-simbol

Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP) declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova, în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, inclusiv. În această perioadă vor intra în vigoare o serie de măsuri de restricție.

Astfel, CNESP a decis modificarea regimului de activitate a centrelor comerciale și unităților de comerț nealimentar, care de mâine, 20 martie, vor activa până la ora 18:00. Totodată, piețele agroalimentare și cele nealimentare vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00.

„Acest lucru va permite degajarea fluxului de persoane în orele de seară, nu doar în mun. Chișinău, dar în toată țara. Mai mult, decalajul de activitate a acestora va permite o fluidizare a persoanelor în transportul public”, a precizat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul unui briefing de presă după ședința CNESP.

Potrivit CNESP, restaurantele și localurile de alimentație publică vor putea primi vizitatori doar până la ora 20:00. După ora 20:00 localurile vor putea activa doar cu livrarea produselor la domiciliu. De asemenea, CNESP interzice  desfășurarea  în unitățile de alimentație publică a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente. Se interzice organizarea cu prezența fizică a persoanelor în cadrul adunărilor științifice, olimpiadelor sau competițiilor sportive. Nu se va permite nici organizarea în spațiile deschise și închise a festivalurilor,  expozițiilor, târgurilor agricole specializate și evenimentelor comerciale.

„Funcționarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță. CNESP îndeamnă și instituțiile private să-și organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu”, se arată în decizia CNESP.

Din 23 martie, persoanele de peste hotare care vor traversa frontiera de stat a R. Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte testul negativ la COVID-19, efectuat în ultimele 72 de ore.

„Cetățenii moldoveni care la intrarea în țară nu vor avea efectuat testul, vor fi obligați să completeze fișele epidemiologice cu indicarea datelor de contact și adresei, astfel încât serviciile de control să poată verifica respectarea regimului de autoizolare pentru 14 zile. Carantina va putea fi întreruptă în a zecea zi, după efectuarea testului COVID, ce va indica rezultat negativ. Decizia CNESP prevede o categorie de persoane care fac excepție la această prevedere”, se mai arată în decizie.

De asemenea, procesul de învățământ în țară va fi organizat în conformitate cu indicatorii epidemiologici din localitate. Astfel, APL-urile de nivelul 1 și 2, în comun cu administrațiile școlilor și a grădinițelor vor decide, în parte, asupra sistării procesului de învățământ sau dacă există condițiile de a continua studiile cu prezența fizică.

„Totuși există localități unde situația epidemiologică nu este atât de gravă. Prin urmare, va rămâne la discreția autorităților locale, instituțiilor de învățământ și a celor de educație timpurie dacă vor sista procesul de învățământ, inclusiv pentru clasele primare, sau vor continua studiile. ”, a spus premierul interimar.

În această perioadă, structurile de control vor fi antrenate masiv, inclusiv în zilele de weekend și în afara programului de muncă, în monitorizarea și verificarea gradului de respectare a restricțiilor aprobate. De asemenea, CNESP îndeamnă mediul academic și științific din R. Moldova să se implice plenar în procesul de comunicare și explicare a pericolului pandemiei, dar și acțiunile necesare.

„Îndemn tot mediul academic din țară să fie pro activ în acest sens. Cunoașteți cât de dăunătoare sunt știrile false, atât în raport cu vaccinurile, cât și referitor la posibilele efecte negative ale acestora. Nu avem altă șansă de a depăși pandemia decât prin răspândirea restricțiilor sanitare, dar mai ales prin vaccinarea generală a populației”, a declarat Aureliu Ciocoi.

În context, premierul interimar a subliniat că în R. Moldova, înainte de termen, vor fi livrate 24 570 de doze de vaccin Pfizer, prin mecanismul COVAX. Prin intermediul căruia, pe 22 martie, în țară urmează să ajungă alte 21 600 doze vaccin AstraZeneca, iar pe 22 aprilie R. Moldova va mai primi un lot de 72 mii doze vaccin AstraZeneca. Totodată, autoritățile sunt în așteptarea a încă o partidă de vaccinuri, oferită de către România.