Criptomoneda – noua febră a aurului? Explicăm

Digitalizarea banilor continuă într-un ritm tot mai alert, apar monede noi, iar valoarea celor existente se mărește. Moldova.org vă explică ce sunt monedele virtuale și dacă este posibil ca acestea să înlocuiască banii fizici în viitor.

Bitcoin-ul a apărut în 2009 cu scopul de a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor fără a face apel la instituții financiare și de a proteja de inflația provocată de devalorizarea banilor tradiționali. Iar acum, pe piața banilor virtuali au apărut tot mai multe tipuri de monede descentralizate, cu caracteristici diferite față de Bitcoin.

Moneda virtuală este varianta electronică a bancnotelor și monedelor care poate fi cumpărată, dar și creată. Persoanele care crează monede virtuale se numesc „mineri”, iar procesul de creare unul foarte complex – se numește „minerit”. Pe parcurs, s-au dezvoltat grupuri de mineri, numite „mining pools”. Minerii verifică, datează tranzacțiile și le partajează într-o bază de date publică, numită „blockchain” niște registre publice unde se stochează tranzacțiile confirmate pentru a asigura integritatea sistemului.

Criptomonedele se păstrează într-un portofel digital, echivalentul unui cont bancar, iar utilizatorii pot face tranzacții securizate către alți utilizatori. Printre avantajele sistemelor de plată virtuale este faptul că nu există o autoritate centrală care să controleze tranzacțiile, datele personale ale utilizatorilor nu sunt asociate cu tranzacția și utilizatorii dețin mereu controlul lor. Printre dezavantaje se numără faptul că utilizarea monedelor virtuale este una redusă, anularea tranzacțiilor este imposibilă și deoarece cantitatea monedelor este limitată, valoarea lor e dată în funcție de cerere și ofertă.

„Fiecare valută e diferită prin scopul ei, funcția, capitalizarea, ideea, etc. Există valuta principală, de la care a început totul, Bitcoin-ul, cu cea mai mare capitalizare de piață. Bitcoin-ul are un număr limitat de doar 21 mil. așa a fost creat codul, ca mai mult să nu fie posibil de minat. Până în prezent, au fost minați peste 18 mil. Asta îi oferă o valoare aparte pe piață” spune Anatoli Gogu, antreprenor și investitor în criptovalute din Republica Moldova.

La nivel global există în jur de 4000 de tipuri de monede, dar doar circa 20 dintre acestea au înregistrat valori de peste 10 milioane de dolari SUA. Totuși, deocamdată, criptomoneda nu este un mijloc de plată cu cadru legal. Moneda virtuală nu este emisă sau garantată de către o bancă centrală sau o autoritate publică din Moldova.


„În ultima vreme, din ce în ce mai multe companii încep a pregăti terenul pentru a accepta criptovaluta ca mijloc de plată pentru produse sau servicii, cum ar fi Tesla, de exemplu.”, explică Antoli.

Cum e posibil de investit?

Oricine poate să investească în monedele virtuale, dar oare care sunt monedele care merită investiții și cum este posibil de făcut acest lucru? Anatoli explică:

„Ca să investești într-o monedă virtuală, trebuie să-ți deschizi un portmoneu virtual (wallet), unde o să poți cumpăra, vinde și păstra valuta. Depinde de țara și valuta cu care vei cumpăra moneda virtuală. Spre exemplu, din Moldova, cel mai simplu poți cumpăra de pe Localbitcoin.com, cu ruble rusești. Adică îți faci un cont YandexMoney sau QIWI, îl autentifici, pui pe el bani prin terminalele QIWI, îți faci cont pe LocalBitcoin.com, acolo găsești valuta pe care o vrei, transferi banii din contul tău YandexMoney spre vânzător și el îți transferă ție echivalentul valutei. Dacă deții card Visa în valută, atunci poți face cont pe Bittrex, Binance, Poloniex, etc., unde poți cumpăra direct în EUR, USD.”

Pentru a investi în Bitcoin nu trebuie să cumperi un Bitcoin întreg, care acum costă 56 mii dolari. Poți cumpăra criptovalută în valoare de 10, 50, 100 de euro, etc., adică o să cumperi 0,00003 de Bitcoini. Acesta e divizibil în 100.000.000 de bucăți – numite satoshi, în numele creatorului/creatorilor anonimi, Satoshi Nakamoto.

„Oricum, trebuie să fim foarte prudenți. E un domeniu nou, riscant, cu multe escrocherii. Deocamdată, eu văd criptovaluta ca o investiție. Ca metodă de plată nu am folosit-o încă. Eu compar perioada valutei virtuale cu Febra aurului din secolul al XIX-lea.”

Totuși, în opinia lui Anatoli, monedele virtuale nu sunt destul de sigure pentru o investiție. „Peste câțiva ani, ele pot costa 0.000001 dolari. Acum e târziu de intrat pe piață și de cumpărat ceva, pentru că deja e prea scump. Când toți vorbesc despre asta, deja e târziu.”

Monedele virtuale vor înlocui banii fizici?

Acest lucru este posibil, doar că „într-un viitor foarte îndepărtat”, spune Anatoli. „Valutele fizice încet o să dispară, o să fie înlocuite de cele virtuale, dar în măsura în care va fi nevoie de ele. Banii fizici vor continua să existe încă mulți ani înainte. Criptovalutele sunt alternative monedelor fizice, dar nu pot fi deocamdată controlate de stat, conducere. Acum se duce lupta ca guvernul și băncile să dețină controlul, însă asta contrazice ideii și sensului de criptovalută. Dar, vrem nu vrem, spre asta mergem, când banii o să fie doar niște cifre digitale.” 

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.