Rezumat din Parlament: Procurorul atentează la libertatea a doi deputați

Parlamentul s-a întrunit și astăzi în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost mai multe inițiative legislative, marea majoritate din ele foarte puțin controversate. Asta s-a întâmplat din cauza că 6 deputați s-au îmbolnăvit de COVID, iar majoritatea parlamentară formată din PSRM și Șor efectiv nu au 51 de deputați pentru a putea continua ședințele în cazul în care opoziția se supără și pleacă din sală, cum s-a întâmplat la ședința de ieri.

Poate cel mai important eveniment al ședinței a fost venirea procurorului General la Parlament și solicitarea ridicării imunității a doi  deputați din Partidul Șor: Denis Ulanov și Petru Jardan. De menționat este că procedura prevede ca deputații să analizeze demersul în următoarele 15 zile. Parlamentarii rămân nevinovați până la o decizie definitivă a judecății.

Astfel, deputații au dezbătut și votat astăzi o serie de inițiative legislative:

  • Parlamentul a adoptat Hotărârea cu privire la constituirea Comisiei speciale privind elaborarea unor proiecte de legi pentru modificarea legislației ce ține de prevenirea și combaterea îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, a stărilor de incompatibilitate și a încălcării regimului juridic al restricțiilor și limitărilor. Deputații au votat următoarea componență a Comisiei din care vor face parte 9 deputați din toate fracțiunile: Președinte – Vasile Bolea, Vicepreședinte – Sergiu Litvinenco, Secretar – Igor Vremea, membrii Alexandr Suhodolski, Alla Dolință, Dinu Plîngău, Vladimir Cebotari, Denis Ulanov, Gheorghe Brașovschi.
  • Profesorii din instituțiile de învățământ angajate în baza contractului individual de muncă pe durată determinată de cel puțin un an de studii sau un an universitar, vor beneficia de concediu anual de odihnă plătit, precum și de indemnizația la concediu. Parlamentul a aprobat în ședința plenară de astăzi un proiect de modificare a articolului 299 din Codul Muncii, în două lecturi. În nota de argumentare a proiectului se menționează că în prezent se atestă o încălcare frecventă a dreptului la concediu de odihnă anual plătit pentru cadrele didactice cu statut de pensionari din cauza aplicării eronate a Codului Muncii de către unii angajatori.
  • Deputații au votat un proiect de lege care instituie posibilitatea de a livra medicamente și produse parafarmaceutice la domiciliu de către întreprinderile farmaceutice. Inițiativa a fost votată în prima lectură, dar nu fără dezbateri intense, mai mulți deputați acuzând autorii că ar încerca să mai aprobe încă o dată o lege cu privire la farmaciile mobile (de care ar beneficia rețeaua Merișor al Partidului Șor). Până la urmă, inițiativa a primit votul majorității deputaților.
  • Deputații au votat în cadrul ședinței de astăzi modificările la Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și a mediului rural. Efectiv, agricultorii vor putea lua subvenții chiar și în cazul în care au avut datorii în anul calendaristic precedent.

Pe final, deputații au audiat rapoartele Curții de Conturi pentru cheltuirea banilor publici în anii 2018 și 2019. Nu au apucat însă să încheie tot procesul, pentru că la un moment dat deputați au constatat că sunt doar 39 de deputați în sală și au fost nevoiți să închidă ședința.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.