11:42:29 24.04.2024
Stiri

Igor Munteanu: „Ideea unui autorități autonome cu caracter permanent pentru Găgăuzia ar dubla CEC-ul național, creând impresia unei izolări de procesul electoral național”

Actualitate 19.03.2021 11:42 Vizualizări1623 Autor: Ziarul National
Igor Munteanu: „Ideea unui autorități autonome cu caracter permanent pentru Găgăuzia ar dubla CEC-ul național, creând impresia unei izolări de procesul electoral național”


Joi, 18 martie, deputații găgăuzi din PSRM au încercat să strecoare un obscur proiect Nr.470, cu scopul înființării unei Comisii electorale centrale în Găgăuzia. Ideea unui autorități autonome cu caracter permanent pentru Găgăuzia ar dubla Comisia Eelectoral Centrală (CEC) națională, creând impresia unei izolări de procesul electoral național.

Cu siguranță, acest pas nu face decât să alimenteze anumite riscuri și temeri legitime față de proiectul secesionist mai vechi din autonomie. Crearea unei autorități autonome are, totodată, și niște costuri de întreținere, deloc ignorabile. La ședința de ieri am dorit să cunosc costurile acestui proiect al Comratului, dar fără răspuns. În schimb, autorul a avut tupeul de a acuza deputații de „naționalism”. Las reacția inadecvată pe seama culturii individului, dar voi sublinia motivele pentru care această decizie are costuri și financiare, și politice.

CITIȚI și Încercarea PSRM de a mai face „un pas spre FEDERALIZAREA R. Moldova” a închis subit ședința de astăzi a Parlamentului: „Aprobați elementele distinctive ale unui stat separat pentru Găgăuzia”

Despre costurile financiare

1. UTA Găgăuzia are statut special de autoguvernare regională. Totuși, resursele financiare ale autonomiei sunt prevalent finanțate din bugetul de stat. În 2017, din veniturile totale ale UTAG (770 mln. lei), transferurile cu destinațe specială plus defalcările de la impozitele și taxele de stat, TVA, accize etc., au reprezentat 660 mln. lei. În acest fel, ponderea veniturilor provenind din sursele bugetului de stat în totalul veniturilor bugetare ale UTAG este de 86%.

2. Aceeași proporție este păstrată constant în anii 2018, 2019 și 2020. În aceste condiții, crearea de noi instituții cu statut permanent este nu doar dăunătoare politic, dar și risipitoare de bani ai cetățenilor R. Moldova pe care autonomia îi primește din transferuri cu destinație specială, altfel spus - destinate pentru nevoile de bază sociale, economice, educație, sănătate, iar un CEC autonom cu siguranță nu este o urgență a populației.

CITIȚi și Octavian Țîcu a RĂBUFNIT astăzi în Parlament: „Ce se întâmplă în ultimul timp în Parlamentul R. Moldova este o mostră a RĂZBOIULUI hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva noastră. Acest legislativ trebuie dizolvat URGENT”

Despre costurile politice

1. Acceptarea unei autorități electorale autonome separate de CEC-ul național deschide o cutie a Pandorei. Pentru că cei de la Comrat își doresc și o Curte de Conturi separată, și alte instituții, care nu ar trebui să aplice legea națională, conducându-se de un izolaționism prost camuflat sub patronajul ideologic al PSRM. Unii deputați au reproșat autorilor că proiectul nu a fost promovat prin grupul legislativ comun, creat în 2015 ca organism de lucru între Parlament și Adunarea Populară UTAG. Adevărat, dar nu-i hiba cea mare.

CITIȚI și Socialiștii fac un PAS ÎNAPOI în privința inițiativei de a crea o comisie electorală independentă în Găgăuzia: Cum și-a motivat Greceanîi decizia

2. Lovindu-se cu refuzul categoric al PDA și PAS de a examina proiectul, părăsind ieri ședința, spicherul a decis să pună capăt examinării, trimițându-l la revizuire. Totuși, acest proiect nu-i ucis, ci ar putea crea mai departe riscuri, încercând să evite expertiza legală și spiritul Constituției R. Moldova. Proiectul nu are niciun aviz pozitiv. Nici măcar de la Adunarea Populară a UTAG. Iar avizul Direcției Juridice a Parlamentului, observațiile categorice ale CEC, semnele clare de violare a unor principii constituționale par să vorbească clar despre eșecul predictibil al acestei aventuri.

Text semnat de Igor Munteanu, deputat al Platformei DA


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md