09:47:25 25.04.2024
Stiri

VIDEO // CNESP a aprobat noi RESTRICȚII, însă LOCKDOWN-ul se amână. Școlile și grădinițele rămân DESCHISE, iar decizia privind suspendarea procesului de învățământ a fost pusă pe seama PRIMARILOR

Actualitate 19.03.2021 12:27 Vizualizări2728 Autor: Ziarul National
VIDEO // CNESP a aprobat noi RESTRICȚII, însă LOCKDOWN-ul se amână. Școlile și grădinițele rămân DESCHISE, iar decizia privind suspendarea procesului de învățământ a fost pusă pe seama PRIMARILOR


Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a aprobat astăzi noi restricții în legătură cu evoluția pandemiei COVID-19 și a extins starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până pe 18 aprilie curent. Situația rămâne alarmantă, însă unele propuneri ale premierului interimar Aureliu Ciocoi, inclusiv privind sistarea procesului educațional pentru clasele I-IV, nu au acumulat numărul necesar de voturi. De asemenea, vor rămâne deschise și grădinițele.

Potrivit premierului Ciocoi, CNESP a decis să fie redus programul piețelor alimentare și nealimentare din R. Moldova, centrelor comerciale, restaurantelor etc.

„Centrele comerciale și magazinele nealimentare vor activa până la ora 18.00. S-a decis și reducerea programului de lucru al piețelor alimentare și nealimentare. Acestea vor fi deschise în intervalul orelor 7.00 – 15.00. Astfel, sperăm că va fi degajat fluxul de persoane în transportul public. De asemenea, restaurantele urmează să-și scurteze programul de lucru până la ora 20.00. Restaurantele vor putea face livrări după ora 20.00”, a precizat premierul.

Oficialul a mai adăugat că se interzic nunțile, cumetriile sau alte ceremonii: „Totodată, se interzic conferințele științifice, olimpiadele, competițiile sportive, expozițiile, târgurile agricole”.

CNESP a mai decis ca toți cetățenii R. Moldova care vor dori să treacă frontiera să prezinte un test negativ anti-COVID. În cazul în care nu va fi prezentat testul, atunci persoana respectivă va trebui, obligatoriu, să stea în carantină 14 zile. Carantina va putea fi anulată dacă se va efectua un test în a zecea zi și acesta va fi negativ.

Ciocoi a subliniat că a pledat ca și elevii claselor I-IV să treacă exclusiv la învățământul online, însă reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și unii epidemiologi s-au împotrivit: „Propunerea nu a acumulat numărul necesar de voturi”.

În același context, Ciocoi a precizat că autoritățile publice locale, inclusiv conducătorii instituțiilor școlare și preșcolare vor decide dacă e cazul sistării procesului de învățământ cu prezența fizică.

Aureliu Ciocoi a făcut și un apel către clasa politică. „Este cazul ca săptămâna viitoare să aibă loc o ședință specială la Parlament, la care să participe Guvernul și președintele republicii, pentru a discuta acțiunile de mai departe. Fiecare dintre ramurile puterii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru depășirea situației. Până la urmă, e vorba de un guvern în demisie”, a conchis Aureliu Ciocoi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md