USM a stabilit un nou parteneriat de perspectivă. Care a fost prima întâlnire a noului rector Igor Șarov

IMG_8566-1024×683

Azi a avut loc prima întrevedere a domnului rector dr., conf. univ. Igor Șarov cu domnul Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. La ședință au participat dl Nicolae Ivășchescu, Director de cabinet și doamnaVioleta Cojocaru, prorectora USM.

În debutul întrevederii de lucru Adrian Dupu, secretar de stat al DRRM, l-a felicitat pe Igor Șarov, ex-ministru MECC, cu accederea în noua funcție de rector al Universității de Stat din Moldova, scrie USM.md.

Adrian Dupu s-a referit la experiența acumulată în Republica Moldova care îi va permite să  contribuie la o mai mare vizibilitate și la apropierea dintre cele două state prin proiecte comune în domeniul educațional, social și cultural. Domnul secretar de stat consideră că Universitatea de Stat din Moldova este acea platformă solidă care poate avea un loc central în promovarea imaginii României, iar beneficiile vor fi resimțite de ambii actori. În această perioadă dificilă pentru întreaga lume este mai important ca niciodată ca România să fie aproape de Republica Moldova și să promoveze proiecte care să întărească relația deosebită dintre cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. „Sunt foarte multe de făcut, provocările sunt pe măsură, iar apropierea de mediul universitar va dovedi foarte curând că astfel de proiecte vor prinde viaţă”, a menționat domnul A. Dupu, asigurându-l pe domnul rector că va răspunde cu promptitudine şi transparenţă solicitărilor de orice fel care vor veni de la Universitatea de Stat din Moldova.

În discursul său, dl Igor Șarov a subliniat faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Republica Moldova este axa centrală a tuturor proiectelor universitare care vor fi dezvoltate. Consolidarea acestui parteneriat este principala preocupare a Universității de Stat din Moldova şi, în mod deosebit, a rectorului acestei instituții. „Ne interesează foarte mult ca Universitatea să devină un hub de promovare a politicilor publice în domeniul învățământului, să se dezvolte după principii europene foarte solide. Abordările vor fi în continuare responsabile, predictibile şi toate, fără excepţie, în favoarea mediului nu doar universitar, dar și preuniversitar. Proiectele culturale vor ocupa un loc important în această cooperare”, a spus rectorul USM.

Părțile au discutat despre necesitatea implementării excelenţei academice, performanței cercetării și responsabilității publice la toate nivelurile. Este necesar de asigurat, prin pași concreți, un învățământ modern, centrat pe student, pe pregătirea profesională a acestuia, raportată la nevoile societății. Totodată, s-a discutat despre modalitățile de finanțare a învățământului universitar într-o societate în continuă schimbare, despre implicarea cadrelor didactice și formarea continuă a acestora. Este important să se conștientizeze faptul că instituțiile de învățământ nu pot rămâne în urma timpurilor, ci sunt chemate să le anticipeze.

Rectorul Igor Șarov a vorbit despre proiectele de viitor, implicarea facultăților în proiecte bilaterale și activități comune, unele dintre acestea fiind, cu părere de rău, greu de realizat în acest an, ținând cont de situația pandemică.

La final, cei prezenți și-au exprimat ferma convingere într-un parteneriat de durată cu rezultate palpabile în beneficiul cetățenilor ambelor țări.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente