Ambasadorul SUA, după trimiterea a 24.570 de doze de vaccinuri Pfizer la Chișinău: Sunt mândru de contribuțiile SUA la programul COVAX

Madalin Necsutu
19/03/2021
US Embassy in Chisinau

Republica Moldova a primit vineri 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech ce au fost expediate prin intermediul Mecanismului COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

„Sunt mândru de contribuțiile Statelor Unite la programul COVAX. Această livrare de vaccinuri produse de compania farmaceutică americană Pfizer va salva vieți și va ajuta Moldova în lupta cu această maladie”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.

Prin intermediul USAID, Statele Unite, accelerează accesul global la vaccinuri COVID-19 sigure și eficiente prin contribuția istorică de 4 miliarde de dolari la Gavi, Alianța pentru vaccinuri.

Un efort considerabil îl face și UNICEF, care își mobilizează experiența în calitate de cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume și lucrează cu producătorii și partenerii în vederea achiziționării dozelor de vaccin COVID-19, precum și î vederea transportării, aspectelor de logistică și depozitare. UNICEF deja procură anual peste 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru imunizarea de rutină și răspunsul la focare în numele a aproape 100 de țări.

COVAX, sistemul de vaccinuri al Acceleratorului accesului la instrumentele COVID-19 (ACT)(link is external), este condus de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), Gavi, Alianța pentru vaccinuri Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) - lucrând în parteneriat cu producătorii de vaccinuri din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială și altele.

Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a asigura că vaccinurile anti-COVID-19 sunt disponibile la nivel mondial atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

COVAX a elaborat un portofoliu divers de vaccinuri potrivite pentru un șir de împrejurări și populații și este pe cale să-și îndeplinească obiectivul de a livra cel puțin 2 miliarde de doze de vaccin țărilor participante din întreaga lume în 2021, inclusiv cel puțin 1,3 miliarde de doze finanțate de donatori pentru cei 92 de participanți ai Facilității COVAX cu venituri mai mici, sprijinite de Gavi COVAX AMC. Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor la platforma COVAX.

Madalin Necsutu
19/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii