image
Sursa foto: cinemagia.ro

Viorica Meşină-Prodan, după infectarea cu virusul Covid: „Credeam că am un soi de imunitate, dar au venit tulpinele noi”

Regizoarea Viorica Meşină-Prodan a vorbit recent despre experiența și perioada dificilă prin care a trecut, fiind infectată cu noua tulpină a virusului SARS COV-2. Regizoarea a declarat pentru jurnal.md că o testare rapidă și ușoară de la primele simptome, făcută gratuit, ar reduce substanțial numărul de cazuri și numărul de cazuri grave.

„Cred că suntem printre primii care am tras „bilet câștigător” cu tulpini noi”

„Eu m-am îmbolnăvit prima și am infectat încă trei oameni apropiați, doi – direct și unul – prin persoana infectată de mine. Sunt în ziua 20 și vreau să cred că mă aflu în afara pericolului. Cel puțin așa sper. Urmează o perioadă mai lungă de recuperare. Ceilalți sunt și ei OK, deocamdată. Deoarece nu se cunoaște mai nimic despre noile tulpini, am să împărtășesc aici ceea ce mi se pare important doar din experiența proprie: Devii contagios cu câteva zile înainte de a apărea orice simptomă. Eu am infectat 2 oameni înainte de a da orice semn de boală. Toți cei infectați de mine au dat simptome în ziua a cincea de la contact”, a povestit Viorica Meșină-Prodan.

Deși regizoarea a făcut un test rapid din farmacie, la primele simptome acesta nu a funcționat.

„L-am făcut imediat cum m-am trezit cu prima zgârâietură în piept. A ieșit negativ și am pierdut trei zile până am dat și primit confirmarea testului de laborator. În aceste trei zile n-am făcut un tratament adecvat. De remarcat că toți patru am avut simptome aproape identice, cu foarte mici diferențe, deși suntem de vârste și în condiții de sănătate diferite: fără dureri de cap, de ochi, fără tuse, fără dureri în piept, aproape că fără dureri musculare, fără pierderea gustului si mirosului. Doar febră. A început cu febra 37,2 și s-a ridicat până la 38,2”, a mai spus regizoarea.

Printre alte simptome, Viorica Meşină-Prodan a menționat pneumonia în ziua a șaptea.

„E destul de periculos, pentru că n-o simți, în afara de faptul că nu scade febra. Tusea tot nu apare. Eu am făcut tomografie computerizată în ziua a opta și am descoperit o pneumonie bilaterală cu 25-50% plămâni afectați. Ceilalți au fost mai norocoși, s-au ales cu pneumonii de 2-5% plămâni afectați. Un lucru important! Dacă nu scade febra timp de șapte zile, faceți CT. NU roentgen, pentru că nu se vede totul deodată. Doctorii de familie nu dau recomandare pentru CT, bănuiesc pentru că e o procedură mai scumpă. Se poate face la privat și costă intre 1000 – 1400 de lei, în funcție de clinică. Știu că e scump, dar dacă nu sunteți internat în spital, e foarte important să depistați pneumonia cât mai curând posibil pentru a începe la timp tratamentul ei”, spune Viorica Meșină-Prodan.

„Distracția” începe în săptămâna a doua, care e mult mai grea decât prima. Tot ce are de lovit, lovește începând cu a opta zi, afirmă regizoarea.

„Dacă vă simțiți rău, aveți febră în continuare și nu aveți un loc în spital, căutați cel puțin să primiți consultații la telefon de la doctori din staționare. Medicii de familie fac tot ce pot, dar ei sunt depășiți de situație”, a mai adăugat Viorica Meșină-Prodan.

Regizoarea susține că vechile protocoale ale tratamentului COVID 19 au devenit ineficiente.

„Noi, ca popor, am făcut rezistență la unele antibiotice. De exemplu, Azitromicina, antibioticul care este recomandat foarte des de medicii de familie, NU lucrează. Anticoagulantul si vitaminele rămân a fi obligatorii de la bun inceput. Protejați-vă nu doar de contact fizic. Eu sursa de infectare așa și n-am depistat-o. Timp de un an de zile am fost în contact (inclusiv apropiat) cu mai multe persoane bolnave și nu m-am infectat. Credeam că am un soi de imunitate care mă apără de coronavirus. Dar au venit tulpinițele noi”, spune Viorica Meșină-Prodan.

„Noi n-am prins un loc în spital”

„Am fost tratați de la distanță de către medicii din staționare, care au fost foarte prezenți și au reacționat prompt acolo unde trebuia de reacționat. Deși eu am avut o formă severă de pneumonie, au reușit să „mă scoată” de acasă. Mă închin până în pământ. Oamenii apropiați și prietenii au făcut tot ce au putut ca sa ne vadă sănătoși. Le mulțumesc din suflet”, a mai spus regizoarea.

Am întrebat-o pe Viorica Meşină-Prodan ce părere are despre situația la moment și ce schimbări crede că sunt necesare pentru a trece peste această perioadă.

„Deoarece situația la moment în țară este de așa natură că spitalele sunt supraaglomerate, iar cetățenii bolnavi de Covid nu pot beneficia de un tratament sub controlul medicilor și sunt nevoiți să se trateze la domiciliu, se cere un protocol urgent de tratament la domiciliu. Din păcate, până azi nu există unul adecvat. Oamenii care suspectează Covid nu au posibilitatea să fie testați repede pentru a începe un tratament în regim de urgență. De regulă se pierd 4-5 zile. Majoritatea oamenilor se testează singuri în laboratoarele private și abia după asta anunță medicul de familie”, a declarat pentru jurnal.md regizoarea.

O testare rapidă și ușoară de la primele simptome, făcută gratuit, ar reduce substanțial numărul de cazuri și numărul de cazuri grave

„Conform legislației existente, odată ce a fost testat pozitiv, omul trebuie să stea acasă 10 zile. Problema este că, pneumonia apare în zilele 6-8. Omul nu are căi legale de a face un roentgen sau o tomografie computerizată, pentru a putea primi un tratament adecvat pentru pneumonie. El este obligat de lege să stea în casă. Ca rezultat, pneumoniile sunt descoperite foarte târziu, atunci când zone mari de plămânii sunt afectați. Oamenii ajung la spital deja în stare foarte gravă. Și aceasta este o cauză a creșterii numărului de decese”, a mai adăugat Viorica Meșină-Prodan.

Regizoarea mai spune că, în multe cazuri, pneumonia apare și se dezvoltă fără niciun fel de simptome, de aceea o tomografie sau un roentgen obligatoriu în a șasea-a opta zi ar fi singura cale de a depista și de a opri la timp boala.

„E necesar de stabilit unde, cum, conform căror proceduri legale, poate un om bolnav de Covid să facă investigațiile necesare. Cum se deplasează, ca să nu fie o sursă de infecție pentru alții? Dacă se va stabili un protocol clar al investigațiilor celor care se tratează la domiciliu, se vor salva multe vieți și va scădea presiunea de pe sistemul spitalicesc”, susține regizoarea.

Viorica Meșină-Prodan se arată nedumerită și de faptul că medicii de familie răspund la telefon când și cum pot sau vor.

„Nu există nici aici un protocol clar. Ei nu sunt la curent cu tratamentele devenite ineficiente, de aceea majoritatea doctorilor de familie continuă să prescrie un antibiotic la care noi demult avem rezistență. Cred că se cere ca medicii de familie să fie informați și instruiți periodic despre metodele de tratament și formele noi de boală”, a mai adăugat regizoarea.

Iar despre costurile tratamentului și investigațiilor pentru bolnavii de COVID care se tratează la domiciliu, regizoarea a specificat:

„Costurile depășesc mult posibilitățile a foarte multor oameni de a le acoperi. Sunt unele medicamente necesare care costă peste 1000 de lei. Doctorii de familie nu le prescriu pentru că sunt scumpe. Și iată încă un cerc vicios care duce spre pierderi umane.”

Viorica Meșină-Prodan mai crede că pentru a evita răspândirea noilor tulpini, unele dintre care sunt extrem de agresive, altele – extrem de contagioase, se cere impunerea de urgență a testului negativ pentru intrarea în țară, măsură care a fost deja impusă de majoritatea țărilor europene.

„De ce Moldova nu face acest pas e o enigmă. Controlul strict în transportul urban și interurban al respectării normelor sanitare. În transportul interurban majoritatea șoferilor și pasagerilor nu poartă măști. Dacă ar exista un control și metode de pedeapsă – transportul public nu ar fi un focar constant de Covid”, a mai adăugat regizoarea, pentru Jurnal.md.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: