image
Sursa foto: Jurnal.md

Parlamentul a decis: Prețurile carburanților vor fi PLAFONATE

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege prin care prețurile la principalele produse petroliere vor fi plafonate.

Proiectul prevede formula de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale. Acestea se vor calcula la un litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată.

În opinia autorului inițiativei, deputatul independent Alexandru Olienic, proiectul va conduce la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici, întrucât reglementarea prețurilor va exclude abuzurile potențiale din partea operatorilor mari prin dictarea de facto a prețurilor și respectiv excluderea concurenței neloiale.

Totodată, inițiativa urmărește asigurarea stabilirii unor prețuri cât mai juste la aceste produse, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts).

„În ultima săptămânâ, pe piața internațională prețul la țiței a scăzut de la 72 de dolari la 66 pentru un baril. Cineva a simțit în RM că suntem parte a economiei mondiale? Eu nu am simțit și nici șoferii nu au simțit. Asta denotă încă o dată cât de neeficient este sistemul actual de stabilire a prețului. În 2018 după ce Plahotniuc a vrut să administreze orice proces a bătut palma cu companiile petroliere, iar un deputat din alianța sa docilă a venit cu un proiect de abrogare a mecanismului care exista atunci”, a menționat deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectura a doua.

Precizăm că prețurile carburanților au crescut de mai multe ori în februarie și martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a declarat că nu dispune de competențe și atribuții care i-ar permite să intervină direct în procesul de formare a prețurilor, care se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piață.

Subiectul a fost discutat și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, prezidat de Maia Sandu.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: