image
Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul Sănătății, despre bărbatul din Hâncești, decedat în urma insuficienței cardiovasculare: Vaccinul nu are legătură

Un bărbat de 70 de ani din satul Horjești, raionul Hâncești, a murit în urma unei insuficiențe cardiovasculară. Cu o zi înainte acesta fusese vaccinat împotriva Covid-19. Ministerul Sănătății precizează că în primele 24 de ore de la administrarea vaccinului bărbatul nu a înregistrat reacții adverse.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că în urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase și evaluând riscul pierderii dozelor, bărbatul a fost invitat pentru vaccinare, dar fără a preciza care au fost criteriile de selecție a persoanei, întrucât etapa I prevede vaccinarea personalului medical. Astfel, persoana a fost vaccinată pe data de 16 martie în incinta CS Hâncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503).

Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. Nici în următoarele 24 de ore bărbatul nu a prezentat reacții adverse postvaccinale, anunță Ministerul Sănătății. Pe data de 17 martie, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești de către rudele persoanei. Sosiți la fața locului angajații medicali au constatat că pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor.

„Din anamneza colectată de la soția pacientului, acesta se afla la evidența dispanserică cu Hipertensiune arterială, pentru care administra tratament regulat. După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile -160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul - „sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST.”, fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național.

Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes.

Centrul de medicină legală Hâncești a constat în urma autopsiei cauza directă a decesului - insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică. În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic.

După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat”, menționează Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

Din aceeași fiolă de vaccin au mai fost imunizate alte nouă persoane, care până în prezent nu au înregistrat reacții adverse. Conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive, mai precizează Ministerul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: