image
Sursa foto: Facebook / @ToaletaScoala

Scăpăm de rușinea din curtea școlii: Mii de elevi din sate vor avea condiții decente grație unui proiect Rotary Club Moldova

30 de școli din satele Moldovei urmează să beneficieze în urma unui proiect inițiat de Rotary E-Club Moldova, care prevede construcția sau renovarea blocurilor sanitare, astfel încât elevii să nu mai fie nevoiți să folosească toaleta de tristă faimă din curtea școlii.

Rotarienii și-a propus să reabiliteze 30 de grupuri sanitare din școlile din Moldova. Suma totală a proiectului este de 150 de mii de dolari, iar o sumă enormă - 45 de mii de dolari - au fost deja donați de către membrii clubului - majoritatea dintre ei fiind moldoveni stabiliți în străinătate, cărora continuă să le pese de cei rămași acasă. E nevoie însă și de contribuția noastră, a celor de acasă.

A fost lansată și o campanie pe caritate.md, unde inițiatorii își propun să adune o parte din sumă - 20 de mii de dolari. Restul sumei urmează să fie acumulați de la cluburile Rotary din diferite țări.

„De obicei, școlile care nu au veceu în interior, dispun de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii și care sunt în condiții proaste, fără cabine, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate. Vă îndemnăm să veniți cu o donație pentru a crea condiții actualilor elevi”, este mesajul campaniei de colectare a de fonduri, unde a fost publicată și lista celor 30 de școli beneficiare.

„Într-o astfel de toaletă e complicat și pentru copiii sănătoși, despre acces pentru persoanele cu dizabilități nici nu îndrăznim să vorbim. Noi credem că fiecare copil are dreptul la toalete decente, igienă, hârtie și săpun, apă pentru spălat mânuțele. Vă rugăm să vă alăturați campaniei de colectare de fonduri, pentru a crea servicii bune, calitative și sigure pentru copiii Moldovei”, se spune și într-un mesaj pe pagina de facebook Rotary E-Club of Moldova International.

La proiect urmează să pună umărul însă și instituțiile respective de învățământ, administrațiile publice locale, asociațiile de părinți care își doresc nespus de mult schimbarea condițiilor spre bine.

Precizăm că Rotary E-Club Moldova este parte a Rotary International, o organizație de caritate cu 1,2 milioane de membri constituiți în peste 35.000 cluburi în aproape toate țările din lume. Rotary e o corporaţie non-profit, susţinută numai prin contribuţiile voluntare ale membrilor și ale oamenilor care le împărtăşesc viziunea despre o lume mai bună. Proiectele lor urmăresc îmbunătățirea calității vieții în comunitățile lor prin ameliorarea sănătăţii, sprijinirea educaţiei şi reducerea sărăciei.

Astfel, la începutul pandemiei, șapte spitale din Republica Moldova au primit aparatură medicală, donația fiind în valoare de un milion de lei, în cadrul unui proiect inițiat de Rotary e-Club Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: