(video) Ședința s-a încheiat din lipsa de cvorum. Deputații vor reveni mâine în plen

Deputații s-au întrunit astăzi într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi au figurat circa 30 de subiecte printre care și proiectul privind numirea unui judecător la CSJ.

Foto:

16:47 Ședința s-a încheiat din lipsa de cvorum. Deputații vor reveni mâine în sala de ședință.


15:54 Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr. 470 din 26.11.2020.


15:51 Zinaida Greceanîi: „Pauzele sunt dăunătoare, deputații mai greu se strâng în sală după pauză.”


15:14 Deputații au luat o pauză până la ora 15:45.


14:49 Parlamentul a votat în două lecturi proiectul prin care se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul Republicii Moldova a vaccinurilor anti-Covid-19. A fost modificată Legea pentru punerea în aplicare a Titlului III al Codului fiscal și Legea cu privire la tariful vamal.


14:38 Petru Burduja: „Proiectul nr. 72 care vine, de fapt, în susținerea unui proiect care noi l-am votat săptămâna trecută în ceea ce ține de importurile vaccinurilor anti-Covid în R. Moldova. Se propune derogarea de la codul fiscal a R. Moldova în ceea ce ține importarea acestui vaccin fără aplicarea taxei la valoarea adăugată și fără aplicarea taxelor vamale. Se referă doar la acele vaccine care vor fi procurate din sursele financiare ale statului și doar pe perioada stării de urgență.”  


14:37 Se examinează proiectul nr. 72 din 17 martie 2021.


13:33 În continuare se discută proiectul de lege pentru completarea și modificarea Legii nr.288/2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului.


13:33 Cu 79 de voturi, deputații au votat o nouă modalitate de indexare a pensiilor. Similar modificărilor aprobate recent în privința indexării pensiilor, venitul lunar minim garantat (VLMG) se va indexa de două ori pe an: la 1 aprilie, coeficientul de indexare va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs.


13:25 Parlamentarii examinează proiectul de lege cu privire la ajutorul social.


13:24 Cu 70 de voturi, proiectul a fost votat în lectura a doua. Proiectul de lege are drept scop îmbunătățirea funcționării Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și consolidarea capacităților acesteia de a reacționa adecvat pentru combaterea pandemiei Covid-19 și a altor eventuale epidemii.13:13 Deputații examinează ordinea de zi în continuare. După pauză, primul subiect este proiectul de lege pentru modificarea Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice.


13:11 Majoritatea parlamentară PSRM și Platforma Pentru Moldova au confirmat în ședința plenară candidatura lui Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru.Deputatul socialist, Corneliu Furculiță a dat citire Declarației respective, semnate de 53 de deputați în Parlament.


13:07 Zinaida Greceanîi roagă colegii deputați să revină în sală.


11:50 Parlamentarii au luat o pauză până la ora 13:00.


11:50 Cu 77 de voturi, proiectul a fost votat în lectura a doua.11:44 În continuare, aleșii poporului examinează proiectul nr. 11 de pe ordinea de zi. Proiectul își propune drept scop susținerea veteranilor de război prin menținerea alocațiilor de stat acordate pentru merite deosebite, atât pentru beneficiarii stabiliți cu traiul permanent în Republica Moldova, cât și pentru acei stabiliți peste hotarele țării.


11:43 Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul independent Alexandru Oleinic.


11:37 Petru Burduja prezintă raportul „Comisiei economie, buget şi finanţe”.


11:34 Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi roagă colegii deputați să poarte măști și măștile să le poarte corect: „Vă rog mult, nu pe barbă și nu pe nas doar, sau pe urechi.”


11:33 Oleinic: Piața produselor petroliere nu este o piață simplă și pentru mine când te uiți la companiile care importă cel mai multe produse petroliere în țară, dar nu au în proprietate nici o stație PECO, atunci apare întrebarea: „Unde este libera concurență?”. Republica Moldova nu este gata pentru a avea o liberă concurență.


11:00 Deputatul independent Alexandu Oleinic propune metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere.


10:59 Proiectul nr. 383 a fost amânat pe săptămâna viitoare.


10:46 Proiectele nr. 73 și 74 au fost incluse pe ordinea de zi.


10:39 Șeful fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, a citit o declarație de constituire a noii majorități parlamentare.


10:35 Ședința Parlamentului a început. 91 de deputați sunt prezenți în sală. Cinci deputați lipsesc din motive de sănătate.

Iată ordinea de zi a ședinței de astăzi:



Pub