Parlamentarii au votat pentru plafonarea prețurilor la carburanți. Ce prevede proiectul

Deputații au aprobat un proiect de lege privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Deocamdată, proiectul a fost votat în prima lectură, urmează să se discute pe marginea acestuia pentru a fi votat și în lectura a doua.

Foto:

Proiectul de lege prevede formula de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale. 

În opinia autorului, deputatului independent Alexandru Oleinic, implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurențial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piața petrolieră din țară și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul de cartel  în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.

„Scopul acestui proiect de lege este de a stabili expres prețurile de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale. Necesitatea acestor modificări este dictată de evoluțiile de ultimă oră, atât pe piețele internaționale, cât și cea internă[…]. Se propune metoda de plafonare a prețurilor în baza unor metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile burselor internaționale”, a declarat Alexandru Oleinic, în cadrul ședinței Parlamentului.

Proiectul de lege a fost înregistrat în ianuarie 2020.



Pub