Ivan Diacov: Am stat într-un salon de spital cu Dabija… Unde erați voi, „unioniștii” și „marii” admiratori, când poetul se înnădușea fără oxigen?!

Fostul Procuror municipal, Ivan Diacov critică încercările unor formațiuni politice de „a contrapune numele lui Nicolae Dabija cu cel al lui Alexandr Pușkin”. „Vreau să-i întreb pe toți „unioniștii” și „marii” admiratori ai poetului: - unde ați fost când N.Dabija se înnădușea fără oxigen? -de ce nimeni nu s-a interesat în ce condiții se tratează poetul? -de ce nimeni nu a avut grijă să fie transferat în spitalul cancelariei de stat sau în spitalul clinic republican?”, a scris Diacov pe pagina sa de Facebook.

Foto:

Eu am stat într-un salon la spital cu regretatul N.Dabija. El suferea de Covid în formă ușoară. A murit din insuficiență de oxigen, pentru că patul lui de suferință nu era conectat la oxigen. De câte 10-15 ori pe zi eu deschideam fereastra,pentru a aerisi salonul,dar noaptea se începea coșmarul pentru Dabija.

Îl serveam cu câte o banană sau o portocală, la ce poetul se bucura ca un copil, în rest se limita la „balanda” spitalicească.

Nu s-a găsit în această țară un „fan” al poetului ca să-i transmită un mic coș cu vitamine...

Așa că mai potoliți-vă cinismul, e prea de tot, nu vă însușiți slava poetului, că nu vă merge...

Medicii au făcut tot, ce le-a fost în puteri, dar voi, unioniștilor, de ce nu l-ați transferat la București?

Nu vă mai rupeți cămașă de pe voi de jale, păgânilor!

N.Dabija are NUMELE și locul lui în istoria și cultura națională și nu are nevoie de falsa voastră grijă, cu atât mai mult, poetul nu și-ar fi dorit să fie contrapus marelui poet rus A.Pușkin”, na scris Ivan Diacov.

Reacția vine după o inițiativă semnată de unele formațiuni unioniste, prin care se propune redenumirea străzii Pușkin din centrul orașului Chișinău în strada Dabija.

Scriitorul Nicolae Dabija s-a stins din viață, fiind răpus de Covid-19.


Pub