Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Componența Comisiei Naționale Extraordinare…

DOC Componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, modificată. Proiectul votat de Parlament

Sursa foto: IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco/Facebook

Deputații au aprobat, în ședința plenară de astăzi, 18 martie, în lectura a doua, un proiect de lege prin care a schimbat componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Totodată, proiectul urmărește îmbunătățirea funcționării și consolidarea capacităților Comisiei de a reacționa adecvat pentru combaterea pandemiei COVID-19 și a altor eventuale epidemii.

Prin modificarea Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică va fi formată din membri ai Guvernului și reprezentanții ai structurilor subordonate Guvernului în responsabilitatea directă a cărora este monitorizarea și combaterea unei urgențe în sănătate publică și specialiști în domeniul sănătății publice reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Academiei de Științe a Moldovei, Școlii de Management în Sănătate Publică, din societatea civilă. De asemenea, cu drept de vot consultativ vor fi antrenați reprezentanți ai organismelor internaționale.

În lupta cu virusul COVID-19, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică nu a făcut față situației iar răspândirea virusului nu a putut fi ținută sub control. Sunt deja 7 luni de când Republica Moldova se confruntă cu pandemia COVID-19 și nu este clar cât va mai dura. Analizând toată această perioadă observăm faptul că lucrurile se mișcă într-o direcție greșită: spitalele sunt arhipline iar numărul celor testați pozitiv cu COVID-19 se menține la un nivel înalt. 

Cel mai important rol în elaborarea strategiilor și gestionarea activității instituțiilor implicate în monitorizarea și combaterea pandemiei o are Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. La moment, componența acestei comisii este una nereprezentativă, din ea făcând parte reprezentanții Guvernului și instituțiilor subordonate, lipsind epidemiologii, virusologii, oamenii de știință, în componența comisiei fiind inclus un singur medic epidemiolog care în același timp ocupă funcția de Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și care nu poate de unul singur să vină cu cele mai bune soluții pentru combaterea pandemiei și în consecință avem un număr mare de infectări zilnic”, susțin autorii proiectului.

Autorii proiectului de lege, deputați ai fracțiunii Platformei DA Alexandru Slusari, Dinu Plîngău și Liviu Vovc, argumentează că modificarea componenței Comisiei va avea drept impact luarea celor mai bune decizii, în termeni optimi, pentru combaterea unei eventuale epidemii.