Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile din Sănătate explică circumstanțele…

Autoritățile din Sănătate explică circumstanțele în care a decedat bărbatul din Hâncești, vaccinat anterior anti-COVID-19

În contextul informațiilor apărute pe rețelele de socializare, privind cetățeanul din satul Horjești, raionul Hâncești, decedat la o zi după vaccinare împotriva noului virus COVID-19, Minsiterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) precizează că după o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat. Autoritățile în sănătate menționează că decesul bărbatului a survenit în urma unei insuficiențe cardiovasculare.

Autoritățile din Sănătate, susțin că în urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase și evaluând riscul pierderii dozelor, persoana a fost invitată pentru vaccinare. Astfel, persoana a fost vaccinată la data de 16 martie, în incinta Centrului de Sănătate Hîncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503).

Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale. Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul persoanei menționate”, susține MSMPS.

Reprezentanții ministerului precizează că într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin. Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare.

Potrivit MSMPS, conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

„La data de 17.03.2021, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești de către rudele persoanei. AMU a constatat, pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. Din anamneza colectată de la soția pacientului, acesta se afla la evidența dispanserică cu Hipertensiune arterială, pentru care administra tratament regulat. După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile -160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul – „sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST.”, fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național. Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes”, se arată în comunicatul emis de MSMPS.

Ulterior, potrivit MSMPS, „Centrul de medicină legală Hâncești a constat în urma autopsiei cauza directă a decesului – insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică”.

În urma autopsiei, reprezentanții Ministerului Sănătății menționează că s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic.

„După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat”, potrivit MSMPS.

Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare va continua analiza minuțioasă a acestui caz și va reveni cu rezultatele finale, anunță MSMPS.

Între timp, șefa clinicii de la Hâncești, unde a fost vaccinat bărbatul,a fost demisă. Primarul orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a menționat pentru ZdG că demisia șefei clinicii nu are nicio tangență cu decesul bărbatului.

Conform dispoziției președintelui raionului,Iurie Levinschi, începând cu data de astăzi, 17 Martie, a fost încetată asigurarea interimatului de director al IMSP Centrul de Sănătate Hâncești de către Natalia Saharov. Printr-o altă dispoziție, în funcția respectivă, este numită Carolina Coșleț, care anterior a deținut funcția de vice-director al acestei instituții.

„Am asigurat interimatul acestei funcții pe parcursul a câtorva ani, logic că în toată această perioadă, urma să se ia o decizie în acest sens, doar că îmi pare rău de faptul că am fost suspendată din funcție fără a mi se aduce vreun motiv întemeiat sau a fi preîntâmpinată măcar”– a declarat pentru Curier, Natalia Saharov.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

Începând cu săptămâna trecută au început să fie vaccinați și alți lucrători medicali, nu doar cei din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și secțiile cu profil COVID-19.

Totodată, la sfârșitul lunii martie, în R. Moldova urmează să ajungă două loturi de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer/BioNTech. Declarațiile au fost făcute ieri în cadrul unei conferințe de presă, de către profesorul universitar, coordonatoare a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco.