Rezumat din Parlament: PSRM și Șor și-au oficializat relația

Deputații s-au întrunit astăzi în ședință plenară, prima ședință din această săptămână. Pe ordinea de zi pentru ședințele de azi (joi) și mâine (vineri) sunt 30 de proiecte. Primul lucru însă făcut de aceștia a fost anunțarea unei noi majorități parlamentare. Anunțul citit de deputatul PSRM Corneliu Furculiță menționa că aceasta are 53 de deputați din PSRM și Șor și are un candidat, Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador al R. Moldova la Moscova, fost deputat socialist.

  • Deputații au susținut metoda de plafonare a prețurilor în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt’s. Proiectul a fost făcut cu scopul de a stabiliza prețurile la principalele categorii de combustibil – benzină și motorină.
  • În ședința plenară de astăzi deputații au aprobat, în lectura a doua, un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea funcționării Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și consolidarea capacităților acesteia de a reacționa adecvat în combaterea pandemiei COVID-19 și a altor eventuale epidemii. Prin modificarea Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică va fi formată din membri ai Guvernului și reprezentanți ai structurilor subordonate Guvernului, în responsabilitatea directă a cărora este monitorizarea și combaterea unei urgențe în sănătate publică, și specialiști în domeniul sănătății publice – reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Academiei de Științe a Moldovei, Școlii de Management în Sănătate Publică, societatea civilă. De asemenea, cu drept de vot consultativ vor fi antrenați reprezentanți ai organismelor internaționale.
  • Funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) revin la vechile denumiri ale gradelor speciale. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură, nu fără critici din partea mai multor deputați care au acuzat autorii de „viziuni sovietice”. Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați ai fracțiunii PSRM, denumirea actuală a gradelor speciale a creat confuzii și incertitudini în rândul reprezentanților societății civile cu care interacționează funcționarii instituției. În urma modificărilor aprobate astăzi, gradele militare se modifică în felul următor: chestor general devine general-colonel; chestor-șef – general-locotenent; chestor – general-maior; comisar-șef – colonel; comisar principal – locotenent-colonel; comisar – maior; inspector principal – căpitan; inspector superior – locotenent-major; inspector – locotenent.Se vor schimba și denumirile gradelor corpului de sergenți și plutonieri. Astfel, gradul de agent-șef principal va fi redenumit în plutonier adjutant; agent-șef – plutonier-major; agent-șef adjunct – plutonier; agent principal – sergent-major; agent superior – sergent; agent – sergent-inferior.
  • Parlamentul a votat astăzi, în două lecturi, un proiect prin care se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul Republicii Moldova a vaccinurilor anti-COVID-19. Pentru întreaga perioadă a stării de urgență și/sau a stării de urgență în sănătate publică se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul țării a vaccinurilor anti-COVID-19 procurate din resursele financiare ale statului prin scutirea acestora de TVA fără drept de deducere, taxă vamală și taxă pentru efectuarea procedurilor vamale. Prin aplicarea mecanismului de realizare a facilităților fiscale și vamale, proiectul de lege va încuraja agenții economici să importe și livreze pe teritoriul țării vaccinul anti-COVID-19 procurat din resursele financiare ale statului.

În timp ce dezbăteau un proiect de lege cu privire la statutul Găgăuziei, care prevedea ca administrația de la Comrat să poată constitui o Comisie Electorală Centrală care să poată organiza alegerile în acea regiune, deputații opoziției, nemulțumiți de proiect, au părăsit sala în semn de protest, lăsând pe cei de la putere cu un număr mai mic de 51 de deputați în sală în timpul dezbaterilor.

Ședința a fost astfel declarată închisă.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.