Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

18 Mar. 2021 / 12:50

Preţul carburanţilor ar putea fi plafonat

Deputaţii au susţinut metoda de plafonare a preţurilor în baza unei Metodologii de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată şi supravegheată de către ANRE. Proiectul de lege a fost aprobat în cadrul şedinţei plenare de astăzi, 18 martie.

Potrivit deputatului independent Alexandru Oleinic, autor al proiectului de lege, implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurenţial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piaţa petrolieră din ţară şi nu va permite companiilor să-şi promoveze interesul de cartel în detrimentul cetăţenilor şi economiei naţionale.

„Implementarea acestui proiect de lege ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piaţa petrolieră din ţară şi nu va permite companiilor să-şi promoveze interesul de cartel în detrimentul cetăţenilor şi economiei naţionale”, a declarat deputatul independent, Alexandru Oleinic, citat de Mesager.

„Proiectul de lege a fost elaborat pentru limitarea abuzurilor din domeniu. Principalele beneficii fiind stabilirea unor preţuri în strictă concordanţă cu calitatea acestora, luând în consideraţie cotaţiile, precum şi crearea unui mediu concurenţial mai echitabil pe piaţă”, a declarat deputatul PSRM, Petru Burduja, citat de Mesager.

Proiectul prevede formula de calcul a preţurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere. Acestea se vor calcula la un litru, separat pentru fiecare tip de produs şi partidă importată, relatează Mesager.

„În ultima săptămână preţul la ţiţei a scăzut de la 72 de dolari la 66 pentru un baril. Cineva a simţit în Republica Moldova că suntem parte a economiei mondiale? Eu nu am simţit şi nici şoferii, nici agricultorii nu au simţit. Asta denotă încă o dată cât de neeficient este sistemul actual de stabilire a preţului”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Apreciem această iniţiativă şi desigur o vom susţine în contextul creşterii în ultima perioadă vertiginoasă a preţurilor la principalele produse din categoria dată”, a declarat deputatul PDM, Nicolae Ciubuc.

„Până în 2018 exista un mecanism similar de plafonare până când în momentul în care a început să crească preţul la pieţele internaţionale şi cumva s-a trezit ANRE că marjele aprobate erau prea mari. Cum garantăm că marjele aprobate nu o să fie prea mari?”, s-a întrebat deputatul PAS, Radu Marian.

Documentul urmează să fie votat în a doua lectură de Parlament. Amintim că preţurile la carburanţi au crescut de mai multe ori în ultimele luni. Un litru de benzină a ajuns să coste 19 şi 25 de bani, un litru de motorină este vândut cu 16 lei şi 25 de bani, iar preţul la gazul lichefiat este de 11 şi 39 de bani.

Comentarii