19:12:05 23.04.2024
Stiri

E sănătos să consumăm soia ca înlocuitor al cărnii în Postul Paștelui? Atenție mare!

Actualitate 18.03.2021 10:36 Vizualizări1312 Autor: Ziarul National
E sănătos să consumăm soia ca înlocuitor al cărnii în Postul Paștelui? Atenție mare!


Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre alimentele vegetale care pot înlocui carnea, brânza sau ouăle în Postul Paștelui. Printre acestea se numără soia, despre care medicul nutriționist spune că „produce niște dezechilibre grave hormonale”.

Mihaela Bilic: Legumele nu țin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentația noastră este extrem de rafinată.

Aș vrea ca mamele să înțeleagă că instictul copiilor este să fie atrași spre mâncărurile care sunt sățioase, consistente și care ne ajută să creștem.

Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special este o normalitate.

Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că „fasolea e carnea săracului”, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia... Știm că din soia se face tot.

Mihaela Bilic: Toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post

Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil... modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.

Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal.

Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap.

Atenție mare! Aceste proteine vegetale sunt de calitatea a doua

Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, așa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete.

Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc - chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale.

Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect... apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md