Linkuri accesibilitate

EMA (re)aprobă AstraZeneca, dar problema liniștirii populației rămâne


Ca și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a ajuns la concluzia că efectele pozitive ale vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile eventuale ale folosirii sale.

EMA (re)aprobă AstraZeneca, dar problema liniștirii populației rămâne
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

EMA a anunțat joi, 18 martie, că vaccinul britanico-suedez poate fi folosit. El fusese de altfel aprobat anterior de agenția europeană, dar mai bine de jumătate din țările UE (inclusiv Germania, Italia și Franța) au suspendat recent, total sau parțial, folosirea vaccinului, după o serie de incidente și constatarea unor efecte secundare nedorite sau chiar mortale în unele cazuri. Simptomul cel mai îngrijorător pare a fi formarea unor cheaguri de sânge care pot declanșa o tromboză.

Directoarea EMA, Emer Cooke, afirmase deja marți că anumite efecte secundare sunt inevitabile, dar că vaccinarea cu AstraZeneca trebuie să continue. Cooke a mai spus că EMA nu vede o cauzalitate între vaccin și trombozele constatate. Anunțul de astăzi al agenției europene caută să pună capăt incertitudinilor în legătură cu eventualele riscuri. Tonul anunțului păstrează încă un rest de precauție. EMA nu spune că nu există riscuri, ci că beneficiile folosirii vaccinului „depășesc posibila legătură cu formarea unor cheaguri de sânge”.

Anunțul EMA explică în detaliu posibilele efecte nedorite ale vaccinului și sfătuiește contactarea rapidă a unui doctor. Cu toate astea, statistic cazurile sunt rare, iar concluzia finală este că vaccinul poate și trebuie fi folosit în continuare.

Mai degrabă, AstraZeneca neliniștește prin absență, firma nerespectându-și până acum toate angajamentele contractuale. Asta în vreme ce circa 7 milioane de doze de vaccin așteaptă, neutilizate, împărțite între cele 27 de țări ale UE.

AstraZeneca, unul din cele patru tipuri de vaccin anti-Covid aprobate până acum de EMA, a fost conceput la Oxford, dar e fabricat în bună parte pe continent, în special în Belgia. Belgia nu face parte dintre țările care au sistat temporar vaccinarea cu AstraZeneca. De altfel, contractul Uniunii Europene cu firma producătoare britanico-suedeză este redactat și semnat potrivit dreptului belgian. De aceea, avocați belgieni verifică acum cu mare atenție toate clauzele și detaliile pentru a decide mai multe piste de urmat în caz că relațiile între UE și fabricant ar lua o turnură neplăcută.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că nu exclude dreptul de a obliga firmele producătoare de vaccinuri să înceteze le mai exporte în afara UE, ceea ce – în teorie – limitează circulația bunurilor, deși există un precedent din timpul crizei petrolului a anilor 1970.

La asta, ministrul britanic al sănătății Matt Hancock a avertizat joi că vor fi „consecințe” serioase dacă UE își pune în practică intenția de a bloca livrările de vaccin spre Marea Britanie.

Cum a rezumat-o deputata europeană franceză Manon Aubry: „UE impune de un an cetățenilor restrângeri ale libertăților fără precedent, dar se arată neputincioasă în fața laboratoarelor”.

Între timp, Rusia a cerut omologarea de către EMA a vaccinului Sputnik V, a cărui producție va începe în mai multe țări din UE, printre care Italia, și care este administrat deja în Ungaria.

Cât despre avizul de azi al EMA că vaccinul AstraZeneca poate fi folosit fără probleme, asta nu pune capăt dilemei în care se află guvernele care l-au suspendat deja. Ele vor trebui acum să convingă iarăși populația de beneficiile inoculării cu acel vaccin, ceea ce riscă să întâmpine dificultăți într-o țară cum e Franța, care e deja cea mai „vaccino-sceptică” din lume.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG