(doc) În curând vor reveni preţurile plafon la carburanţi! Deputaţii au acceptat să schimbe legea

(update 09.04.2021) Parlamentul a adoptat astăzi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere (nr.461 din 30.07.2001). În proiect este propusă o formulă pentru calcularea prețurilor maxime la produsele petroliere. Un număr de 62 de deputaţi au fost pentru ca legea să fie schimbată.

Inițiativa urmărește asigurarea stabilirii unor prețuri cât mai juste la benzină și motorină, ținând cont de fluctuațiile existente la bursele internaționale și regionale (Platts). Prețurile se vor calcula la un litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Periodicitatea propusă pentru recalculare este de 14 zile.

În opinia autorului inițiativei, proiectul va conduce la crearea unui mediu concurențial mai echitabil pe piață, în special în raport cu companiile mici, întrucât reglementarea prețurilor va exclude abuzurile potențiale din partea operatorilor mari prin dictarea de facto a prețurilor și respectiv excluderea concurenței neloiale (cu caracteristici de înțelegeri de cartel).


(18.03.2021) Revin preţurile plafon la carburanţi! Un proiect de lege a fost votat în primă lectură de către deputaţi

Deputații au susținut metoda de plafonare a prețurilor în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către ANRE, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt`s.

În cadrul ședinței plenare de astăzi a fost aprobat un proiect de lege în acest sens, pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un deputat.

În opinia autorului, analiză situației pe piața internă, inclusiv evoluția prețurilor în comparație cu fluctuațiile prețului pe piețele internaționale, comportamentul companiilor petroliere indică necesitatea unei revizuiri fundamentale a cadrului normativ în domeniul respectiv. Acest lucru a devenit și mai evident după audierea rapoartelor reprezentanților Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Consiliului Concurenței, menționează deputatul.  

Alesul poporului a mai specificat că implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurențial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piața petrolieră din țară și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul de cartel  în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.

Asemenea abordări vizavi de formarea prețurilor la produsele petroliere, prin utilizarea formulei stabilite de plafonare, sunt folosite în Slovenia, Slovacia, Belgia și alte state membre UE, Muntenegru, Macedonia de Nord – state în curs de aderare.

Proiectul conține şi o anexă în care este prezentată formula de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale. Acesta urmează a fi votat și în lectura a doua. Ulterior, în termen de maxim trei luni de zile ANRE va trebui să întocmească şi să aprobe Metodologia, abia după care preţurile la carburanţi vor fi plafonate!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/