MAE rus, atac virulent la ambasadorul SUA la Chișinău. Moscova denunță „misionarismul” Washingtonului în cazul Republicii Moldova

Madalin Necsutu
18/03/2021
US Embassy in Chisinau

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei acuză SUA și UE print-un comunicat că se amestecă în „treburile interne” ale Republicii Moldova. Reacția vine după ce ambasadorul american la Chișinău, Dereck Hogan (foto) a publicat pe site-ul anticoruptie.md un editorial în care reafirmă sprijinul pentru crearea unui cadru democratic în Republica Moldova condus de lideri fără probleme de natură penală.

„În cele mai bune tradiții ale misionarilor americani, el (Dereck Hogan -n.r.) a postat pe site-ul ambasadei o predică despre democrație, pandemie, politicieni și oligarhi corupți, dificultăți economice și criza politică în care se află Republica Moldova. Soluția ieșirii din această situație, potrivit ambasadorului, poate fi „curajul și aderarea la principiile democratice”, care au demonstrat deja alegătorii din Moldova și din străinătate în ultimele alegeri prezidențiale, oferind „un alt pas istoric în dezvoltarea democratică” a țării”, scrie MAE rus.

MAE rus precizează că pentru SUA este mai importantă orientarea geopolitică a țării, decât stabilitatea țării.

„Astfel de declarații de îndrumare nu sunt adecvate din partea șefului unei ambasade străine pentru liderii unui stat suveran. […] Este de remarcat faptul că publicarea ambasadorului american a apărut chiar atunci când Moldova se apropie de un punct de cotitură al confruntării dintre noul președinte și principalele forțe parlamentare asupra candidaților la funcția de prim-ministru. Din păcate, ambasadorului nu îi pasă că situația se poate agrava”, acuză diplomația rusă.

Reacția Rusiei vine după ce ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a publicat pe 11 martie un editorial în care vorbește despre faptul că aleșii din fruntea țării nu ar mai trebui să fie persoane cu probleme în justiție legate de fenomenul corupției. 

„Republica Moldova se află la încă o răscruce de drumuri. Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării. Poporul Republicii Moldova merită și cere mai mult. Aleșii Republicii Moldova trebuie să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”, spunea diplomat american.

 

Madalin Necsutu
18/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii