Asociația Judecătorilor, îngrijorată de politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de magistrați ai Curții Supreme de Justiție

Marcela Meglei
18/03/2021

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se arată îngrijorată de politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de magistrați ai Curții Supreme de Justiție și ignorarea autorității organului de autoadministrare judecătorească, în exercițiul atribuțiilor ce îi revin. Într-o notă de poziție publicată joi, Asociația atenționează că propunerile CSM la funcția de judecători ai CSJ au fost respinse în mod nemotivat de Parlament, ceea ce trezește suspiciuni privind numirea judecătorilor pe criterii politice, lucru incompatibil cu principiul separării puterilor în stat.

„Consiliul Superior al Magistraturii, în baza rolului său de garant al independenţei justiţiei, consacrat prin Constituţia Republicii Moldova, asigură numirea și promovarea în funcţie a judecătorilor. În baza competențelor funcționale, Consiliul Superior al Magistraturii are îndatorirea de a desfășura concursuri pentru suplinirea funcțiilor vacante și de a propune candidații selectați pentru numirea lor. Organizarea și desfășurarea concursurilor de carieră a judecătorilor se bazează pe criterii complexe de evaluare și promovare profesională și se produc într-un mod absolut transparent, toate etapele fiind publice. Calitatea actului de evaluare și selectare nu poate fi neglijată sau interpretată, aceasta fiind reglementată expres prin lege.

În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii, în directă conlucrare cu celelalte puteri ale statului, are obligația de a asigura cooperarea inter-instituţională, aceasta fiind esenţială pentru asigurarea şi eficientizarea unui înalt nivel de independenţă şi de transparenţă a sistemului judiciar, reprezentând un domeniu ce presupune efortul comun al tuturor puterilor statului, categoric în limitele atribuțiilor care le sunt conferite prin Constituţie şi alte acte normative speciale.

Deși competențele Consiliului Superior al Magistraturii și ale Parlamanetului Republicii Moldova privind promovarea candidaților la funcția de judecător sunt riguros reglementate, evenimentele petrecute în cadrul ședinței plenare ale Parlamentului din 12 martie 2021 provoacă semne alarmante de îngrijorare cu privire la politizarea procesului dat, precum și posibila folosire a desemnării judecătorilor CSJ în lupte politice”, se arată în comunicatul Asociației Judecătorilor.

Amintim că Parlamentul a votat în seara zilei de 12 martie numirea magistratelor Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma la conducerea Curții Supreme de Justiție. Deputații au respins candidaturile judecătorilor Anatolie Minciună, Nicolae Șova și Viorica Puică. Mai mulți parlamentari au criticat decizia majorității care a votat, calificând-o drept un târg între politic și justiție.

Precizăm că și doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat și Dorel Musteață, într-o declarație citită marți în cadrul ședinței CSM, au condamnat maniera opacă în care sunt votați judecătorii la CSJ. Cei doi consideră că o atare „procedură vicioasă” îi determină pe judecătorii corecți și integri să nu participe la concursurile CSM, iar pe alții îi motivează să recurgă la acțiuni ilegale pentru a-și asigura numirea.     

Marcela Meglei
18/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii