Societatea civilă condamnă refuzul Parlamentului să o numească pe magistrata Viorica Puică la CSJ

Ilie Gulca
18/03/2021
Judecătoarea Viorica Puică

Cincisprezece organizații neguvernamentale au condamnat, joi, într-o declarație comună refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica Puică la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Supremă al Magistraturii (CSM) să o propună repetat pe judecătoarea Viorica Puică pentru funcția de judecătoare a CSJ.

„Refuzul Parlamentului de a o numi pe magistrata Viorica Puică la CSJ contravine legii și subminează eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova”, se menționează în declarația comună semnată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, IDIS „Viitorul”, Promo-LEX ș.a.

„Respingerea a fost făcută fără că doamna PUICA să fie audiată de deputați și fără a se invoca vreun motiv anume.”

Organizațiile semnatare îndeamnă solicită Parlamentului, cu prima ocazie, să modifice Constituția prin excluderea Parlamentului din procesul de numire a judecătorilor pentru a spori independența judecătorilor.

De asemenea, doi membri ai CSM, Nina Cernat și Dorel Musteață, într-o declarație difuzată miercuri în presă, au condamnat maniera opacă în care sunt votați judecătoriii la CSJ. Mai mult, cei doi consideră că o atare „procedură vicioasă” îi determină pe judecătorii corecți și integri să nu participe la concursurile CSM, iar pe alții îi motivează să recurgă la acțiuni ilegale pentru a-și asigura numirea.    

„Este strigător [la cer] modul în care actuala majoritate parlamentară se răzbună pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președintele țării în cadrul căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă justiția din țară”, susțin cei doi magistrați.

Trebuie menționat că deputații au respins, pe 12 martie, următoarele candidaturi de judecători la CSJ selectate de CSM: Anatolie Minciună, Nicolae Șova și Viorica Puică.

Ilie Gulca
18/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii