image
Sursa foto: jurnal.md

Sistemul judecătoresc, blocat intenționat? „Am uitat că avem ministru al Justiției, nu știm unde-i”; Reacția lui Nagacevschi

Sistemul judecătoresc din Republica Moldova este în blocaj, au declarat membrii CSM, judecători ai Curților de Apel și Curtea Supremă de Justiție audiați, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități.

Una dintre problemele arzătoare invocate este existența unui numări mare de locuri vacante în sistem. Și asta pentru că împuternicirile Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor au devenit nefuncționale după ce mandatele unor membri au expirat la sfârșitul lunii octombrie.

„Sunt probleme despre care noi strigăm de o habă de vreme, dar nimeni nu reacționează la ele. Este un blocaj în sistemul judecătoresc care poate fi soluționat prin modificări legislative. Ne-am adresat de mai multe ori Parlamentului, dar fără rezultat. La ultima adresare către Ministerul Justiției în februarie, ne-a oferit un răspuns formal, care chiar ne insultă. Spune că urmează să se consulte, că urmează să vadă necesitatea unor astfel de modificări. Facem concluzia că special nu se acționează pentru a bloca activitatea judecătorilor”, a declarat președintele interimar al CSM, Luiza Gafton.

Membrii CSM spun problema colegiului de evaluare poate fi rezolvată cu implicarea Ministerului Justiției, însă Fadei Nagacevschi ar boicota ședințele Consiliului deja de jumătate de an.

„Situația din sistem e similară cu cea din Parlament, Guvern și din țară. Atât timp cât politicul se va implica în justiție, noi nu o să facem ordine. (...) Din august până acum au trecut opt luni. Noi am cerut să fie adăugat două cuvinte în două articole. Am motivat de ce, am făcut tot lucrul pentru Ministerul Justiției. Astfel mulți judecători sunt în imposibilitatea de a activa. Nu-l vedem nici la ședințe, în general am uitat că avem ministru al Justiției. Nu știu unde e el”, a menționat Nina Cernat, membru al CSM.

„Deși de iure avem un ministru al Justiției, de facto, cel puțin de jumătate de an ministrul Justiției lipsește de la lucrările CSM”, a spus și un alt membru al CSM, Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Deși inițial ministrul Justiției Fadei Nagacevschi nu participa la audieri, acesta și-a făcut apariția pentru a le da o replică membrilor CSM.

„Fac parte dintr-un Guvern în demisie, care e cu capacități limitate, de aceea nu am considerat că e corect să vin la această ședință, dar urmârind această ședință on-line, am constatat că au găsit vinovat Ministerul Justiției. Problema nu e în calitatea legislației, dar a corupției din sistemul justiției. (...) Să nu căutăm vinovați, noi toți suntem vinovați”, a spus Fadei Nagacevschi.

Șefii instanțelor s-au plâns că, din cauza locurilor vacante, judecătorii au prea mult de lucru.

„Blocajul în sistemul judecătoresc se simte, nu funcționează organele CSM, ceea ce generează blocajul în sistemul juedcătoresc. Concursurile nu se desfășoară. 29 de candidați aspiră la funcția de judecător, ori nu se vrea, ori sunt interese. Sunt șase funcții libere și sașe persoane detașate și suspendate. Câte o sută de dosare pe cap de judecător se adaugă la cele 400 care deja le au. La noi termenele care se fixează e mai-iunie. Nu avem o comunicare elementară între sistemul judecătoresc și CSM”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima.

„Problema mare e la CSM și confruntările care sunt înte membri. Pe lângă faptul că sunt urâte, dar și blochează sistemul judecătoresc. Să-i închidem într-o încăpere și până nu iese fum alb”, a spus și președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov.

„O instanță mai blocată decât CSJ nu este. Din 33 de judecători activează doar 19. În colegiul civil 11 din 22, în cel penal 8 din 11. Din noiembrie 2019 plenul CSJ este blocat. CSJ e în imposibilitatea de a adopta hotărârile explicative, avize consultative pe dosare concrete, etc. Unii judecători sunt bolnavi, alții stau în carantină.Judecătorii CSJ roagă Parlamentul să fie numiți judecători la CSJ deoarece blocajul deja e al doiela an nu ne dă posibilitatea să activăm”, a menționat Tamara Chișca-Doneva, vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție.

„Un element de bază al justiției este încrederea publică. În momentul când nouă la Parlament ni se prezintă candidați cu probleme de integritate, cum trebuie să reacționăm noi? Ultima ședință a fost foarte urâtă. S-a venit cu argumentul că trebuie să facem ceva la CSJ, că judecătorii nu reușesc, dar nu s-a înaintat niciun candidat”, a menționat și deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

La finalul audierilor, președintele Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, Vasile Bolea, le-a solicitat membrilor CSM să vină cu proiectele care, în opinia lor, ar putea rezolva problemele din sistemul judecătoresc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: