Țigările electronice ar putea contribui la reducerea numărului de fumători

Sistemele electronice de livrare a nicotinei, printre care țigările electronice, ajută oamenii să renunțe la fumat mai eficient decât plasturii sau gumele cu nicotină. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători, printre care profesori de la universitatea Oxford din Marea Britanie. Experții declară că țigările electronice ar fi mai puțin dăunătoare pentru sănătate decât cele tradiționale, dar atenționează că acestea nu sunt lipsite de riscuri. 

Foto:

Cercetătorii grupului Cochrane Tobacco Addiction din cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății de la Universitatea Oxford și-au dorit să afle care este rolul țigărilor electronice în procesul de renunțare la fumat. Pentru a răspunde la această întrebare, experții au analizat 50 de studii la care au participat 12.430 de oameni din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia, Australia, Noua Zeelandă, precum și alte țări. 

 

Oamenii de știință au studiat metodele folosite de fumători pentru a renunța la acest obicei, dar și rezultatele obținute. Astfel, experții au ajuns la concluzia că mai mulți oameni ar fi renunțat la fumat, pentru cel puțin 6 luni, folosind sisteme electronice de livrare a nicotinei. Acestea s-ar fi dovedit a fi mai eficiente decât terapia de substituție nicotinică sau terapia comportamentală. 

 

Potrivit cercetătorilor, din 100 de persoane care folosesc țigările electronice pentru a renunța la fumat, 10 ar putea reuși acest lucru. În comparație, 6 persoane din 100 ar renunța la acest obicei în urma terapiei de substituție nicotinică, iar 4 din 100, în cazul în care ar urma terapia comportamentală. 

 

Autorii sugerează că folosirea țigărilor electronice ar putea duce la creșterea numărului de nefumători. 

 

„Este încurajator să avem acum probe mai solide din cadrul studiilor clinice, care să demonstreze că dispozitivele  electronice, ce conțin nicotină, pot ajuta mai mulți oameni să renunțe la fumat decât terapia tradițională de înlocuire a nicotinei. Acest lucru s-ar putea datora faptului că țigările electronice imită fumatul și furnizează nicotină foștilor fumători care sunt dependenți de această substanță, a declarat profesorul Caitlin Notley de la Universitatea de Medicină Norwich. 

 

Țigările electronice există de aproximativ un deceniu și au câștigat semnificativ în popularitate în ultimii ani. Întrucât nu ard tutun, acestea nu expun utilizatorii la aceleași niveluri de toxine ca și țigările obișnuite. Mai mult, s-a demonstrat că nicotina care se conține în vaporii sistemelor electronice de livrare a nicotinei nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. 

 

În analiza sa, echipa de cercetători a declarat că nu a găsit dovezi clare privind daunele grave cauzate de țigările electronice care conțin nicotină. Aceștia au subliniat că dovezile sunt incerte din cauza numărului relativ mic de studii.

 

„În prezent, nu există dovezi clare ale unor efecte secundare grave, există o incertitudine cu privire la daunele țigărilor electronice și sunt necesare date pe termen lung. Totuși, poziția comunității științifice este că țigările electronice sunt considerabil mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale, dar nu sunt lipsite de risc, a declarat Jamie Hartmann-Boyce, profesor al Universității Oxford și membru al grupului Cochrane Tobacco Addiction. 

 

Potrivit studiului, efectele nedorite raportate cel mai des la țigările electronice au fost iritarea gâtului sau a gurii, dureri de cap, tuse și senzație de rău. Aceste efecte s-au redus în timp, pe măsură ce oamenii continuau să folosească țigări electronice cu nicotină.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide până la jumătate din toți consumatorii săi și este cauza a peste 8 milioane de decese în fiecare an. 


Pub