Veste bună pentru șoferi: Cartea Verde de model vechi va putea utilizată în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord până la sfârșitul anului 2022

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), în cadrul ședinței ordinare publice din 16 martie, a elaborat proiectul de modificare a Hotărârii CNPF nr. 20/5/2008 privind necesitatea actualizării cadrului normativ urmare a aprobării de către Consiliul Birourilor (CoB) cu sediul la Bruxelles a noului model al certificatului de asigurare „Carte Verde”, după retragerea oficială a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Foto: www.nsinsurance.com

Astfel, Comitetul de supraveghere al CoB a stabilit că modelul nou al certificatului „Carte Verde”, în format vertical sau orizontal, poate fi utilizat de la 1 ianuarie 2021 și a reiterat că certificatele „Carte Verde” de model vechi, emise până la 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi utilizate în continuare în perioada de tranziție de doi ani, adică până la 31 decembrie 2022. Odată încheiați acești doi ani (cel târziu la 1 ianuarie 2023) noul model urmează să fie utilizat în mod obligatoriu;

Proiectul Hotărârii CNPF privind modificarea și abrogarea unor acte normative, care derivă din necesitatea operării modificărilor în actele normative ale autorității de supraveghere (Anexa nr. 3 la Hotărârea CNPF nr. 13/3/2008 și Hotărârea CNPF nr.19/3/2019), în vederea conformării cadrului normativ și anume ce ține de faptul că, începând cu 01.01.2021, auditorii nu sunt obligați să susțină examenul și să dețină certificat de calificare al auditorului participanților profesioniști la piața financiară nebancară, eliberat de către CNPF. 

Totodată, urmează a fi abrogată Hotărârea CNPF nr. 36/12/2009 cu privire la aprobarea Regulamentului privind cerințele de certificare a auditorilor participanților profesioniști la piața financiară nebancară. Proiectul se expediază spre avizare autorităților, instituțiilor interesate și se supune procedurii de consultări publice în condițiile prevederilor legislației în vigoare.


Pub