Instagram a introdus restricții pentru a proteja utilizatorii minori. Cum funcționează acestea

Unul din cinci minori au fost hărțuiți în mediul online, arată statisticile prezentate de GuardChild. Instagram ocupă prima poziție ca platformă în care este cel mai des înregistrată hărțuirea cibernetică. Statisticile arată că în 2020, 42% din hărțuirea online provine de pe platforma cu peste 1 mld de utilizatori. De aceea, în urmă cu câteva zile, rețeaua socială Instagram a anunțat noi măsuri pentru protejarea utilizatorilor minori. Persoanele cu vârsta de peste 18 ani nu vor putea trimite mesaje private copiilor, iar cei din urmă își pot face conturile private și decide singuri cine poate să le vadă, anunță reprezentanții companiei

Un utilizator înregistrat pe Instagram trebuie să aibă mai mult de 13 ani. Însă, de multe ori, acolo vei găsi persoane mult mai mici. În acest sens, administratorii au dezvoltat tehnologii care să identifice pe cei care au scris greșit data lor de naștere. „Verificarea vârstei persoanelor din mediul online este complexă și  noi dezvoltăm tehnologii de inteligență artificială și învățare automată care să ne ajute să aflăm vârsta exactă a utilizatorului și să protejăm minorii”, susțin reprezentanții. 

Notificări

Pentru a proteja minorii de interacțiunea și insistențele adulților, noile ajustări nu le vor permite maturilor să trimită mesaje persoanelor mai mici de 18 ani care nu-i urmăresc. De exemplu, atunci când un adult încearcă să trimită un mesaj unui minor care nu-l urmărește, primește o notificare că mesajul nu poate fi trimis.

De asemenea, reprezentanții Instagram îndeamnă pe utilizatori, în special pe cei minori, să fie mai prudenți când interacționează cu o persoană necunoscută. Notificările de siguranță vor atenționa minorii atunci când un adult suspect îi urmărește și încearcă să interacționeze cu ei. De exemplu, dacă un adult trimite mai multe mesaje sau începe să urmărească mai mulți minori, adolescenții vor putea încheia conversația sau bloca, raporta sau restricționa adultul. 

Despre siguranța copiilor pe internet citește aici:

Singuri pe internet. Tot mai mulți copii sunt abuzați pe Instagram și pe TikTok

Cont privat

Deținerea unui cont privat oferă mai multe protecții pentru adolescenți, deoarece aceștia pot controla mai bine cine poate vedea și interacționa cu conținutul lor. Astfel, deja vei putea alege dacă vrei ca profilul tău să fie văzut doar de prieteni sau de toți utilizatorii platformei. Dezvoltatorii Instagram susțin că aceste restricții și opțiuni vor începe să funcționeze în unele țări chiar în această lună.  

Studiile recente arată că pandemia i-a determinat pe cei mici să petreacă foarte mult timp pe internet și să fie supuși abuzurilor de orice fel, inclusiv sexuale, în mediul online. „Poate nu e neapărat să iasă la contact fizic, e suficient ca copilul să creadă că de partea cealaltă este cineva pe care-l simpatizează. Pentru copilul care are încă egoul și personalitatea în dezvoltare, e suficient să-i scrii două cuvinte de laudă, trei inimioare și o declarație de dragoste că copilul scoate totalmente garda, renunță la barierele filtrului de percepție. Cel cu intenții rele primește în schimb fotografii cu corpul minorului”, spune Daniel Mazepa, șef de secție la Inspectoratul General al Poliției, făcând referire la cazuri care au avut loc în realitate și la care a lucrat împreună cu alți polițiști.

În 2020, numărul de cazuri de abuz sexual online raportat pe platforma singuronline.eu a crescut de două ori față de 2019, fiind inițiate 31 de cauze penale privind abuzul și exploatarea sexuală în internet a copiilor.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.