Cât costă să ai gazon viu în curte

Dacă vrei să-ți transformi grădina într-un gazon viu sau să ai un teren pe lângă casă pe care ai vrea să-l acoperi cu iarbă verde, Moldova.org e aici pentru tine. Noi aaflat care sunt prețurile creșterii și întreținerii unei curți cu iarbă verde de 10 m2. 

Lucrările în grădină încep aproximativ în luna aprilie. Întâi de toate, ai nevoie de niște specialiști care să-ți proiecteze spațiul. S-ar putea să fie nevoie de nivelarea pământului în cazul în care acestua nu este drept. Prețul pentru nivelare este de aproximativ 150 lei pentru un m2Dacă pe teren nu este suficient pământ, sol, atunci va trebui să-l cumperi. Pentru un camion cu cernoziom va trebui să achiți până la o mie de lei. Dacă grădina nu este curățită bine, ai putea să apelezi la specialiști. Prețul pentru decopertarea solului și curățirea grădinii începe de la 175 lei până la 250 lei pentru un m2.    

Următorul pas este instalarea unui sistem de irigare. Specialiștii recomandă un sistem de irigare automat care va face toată treaba pentru tine. Totuși, nu putem să aproximăm prețul întrucât fiecare sistem are particularitățile sale în funcție de terenul pe care îl ai, de copaci sau de ce plante urmează să mai plantezi în afară de gazon. Totuși, varianta cea mai economică este un furtun pe care îl conectezi la o sursă de apă și când este nevoie să uzi peluza. Un furtun pentru grădină, rezistent la razele UV și care să nu emane substanțe nocive dacă este lăsată la soare, format din trei straturi și are o flexibilitate înaltă costă 20,25 lei pentru un metru.

Sunt două perioade potrivite pentru semănarea gazonului: martie-mai și septembrie-octombrie. Însămânțarea gazonului costă 45 lei un m2. În preț intră semințele, transportarea și manopera. Dacă vrei să fie mai simplu și mai rapid, poți alege montarea rulourilor de gazon gata crescut. Prețul pentru un m2 este de 135 lei. Se include transportarea, gazonul și manopera.  

După instalare, îți rămâne doar să te bucuri de iarba verde și deasă. Totuși, periodic este nevoie și de întreținerea acestuia. Poți să găsești o mașină de tuns iarbă în magazinele din Chișinău chiar și de două mii de lei. 

Dacă nu vrei să cumperi o mașină de tuns, poți să apelezi la specialiști care contra unei sume de 500 lei vor tunde iarba de patru ori pe lună. 
 

Dacă alegi să însămânțezi gazonul, vei plăti cu 900 de lei mai puțin. Aici nu sunt incluse îngrășămintele, care diferă în funcție de necesitățile gazonului și pământului, dar și de cantitate. De asemenea, nu am inclus prețul pentru apa și electricitatea consumată în perioada de întreținere a gazonului.  

Totuși, dacă ai suficient curaj și mâini dibace, poți să crești și să îngrijești singur peluza. Pe Youtube poți să găsești tutoriale video și în română despre cum să crești și întreții iarba verde (de exemplu AICI și AICI).

Prin urmare, pot apărea și alte cheltuieli dacă dorești să crești și întreții de sine-stătător gazonul: poate vei avea nevoie de o furcă, de o greblă, de o cazma sau de o moto-sapă, o riglă metalică lungă, un rulou de presat și nivelat, un dispozitiv pentru semănat și altele. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.