Săptămâna de lucru de patru zile. Experiment național în Spania

Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care va încerca săptămâna de lucru de patru zile după ce guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot pentru companiile interesate de această idee, informează The Guardian.

La începutul acestui an, partidul spaniol de stânga Más País a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a testa ideea.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), mergem într-o dezbatere reală a vremurilor noastre”, a declarat Iñigo Errejón de la Más País pe Twitter. „A venit timpul și pentru această idee”.

Din Noua Zeelandă până în Germania, acest concept câștigă constant popularitate la nivel global. Salutată ca un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a lucrătorilor și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia accentuează problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața profesională și cea profesională.

Spania este una dintre țările în care lucrătorii au mai multe ore de muncă decât media europeană. Dar nu suntem printre cele mai productive țări”, a spus Errejón. „Susțin că a lucra mai multe ore nu înseamnă a lucra mai bine.”

Más País a urmărit experiența unei companii din sudul Spaniei, Software Delsol, care anul trecut a fost prima din țară să implementeze săptămâna de lucru de patru zile. „Angajatorii au observat o reducere a absenteismului, a crescut productivitatea și muncitorii spun că sunt mai fericiți”, a spus Héctor Tejero de la Más País.

Acesta estimează că circa 200 de companii și între 3 și 6 mii de angajați vor putea participa în cadrul proiectului pilot și că acesta va putea fi lansat chiar din această toamnă.

Totuși, ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile nu este acceptată chiar de toți, liderii celor mai mari asociații de afaceri descriind proiectul ca fiind o „nebunie” pentru o țară care suferă de cea mai mare recesiune de la războiul civil: „Ieșirea din această criză necesită mai multă muncă, nu mai puțină”, declară Ricardo Mur, președintele Confederației spaniole a organizațiilor de afaceri.

Foto: Președintele Más País, Iñigo Errejón/Getty Images

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.