Fără administratori corupți // Cum poate să fie scoasă „din hău” Calea Ferată din Moldova

Ilie Gulca
17/03/2021

Calea Ferată din Moldova (CFM) poate să fie salvată doar dacă nu mai servește unor grupuri obscure, are manageri selectați meritocratic și un plan de dezvoltare capabil să o scoată din hău. Acestea sunt concluziile trase de deputatul Igor Munteanu, anunțate pe 16 martie, după discuțiile pe care le-a avut cu experți ai Oficiului Băncii Mondiale.

„Guvernul și CFM trebuie să se angajeze într-o reformă profundă a sistemului. O nouă reformă organizațională nu are cum să rezolve automat proasta gestionare a activelor, calitatea mizerabilă a serviciilor, ratările de venituri și deficitul financiar”, susține parlamentarul.

El subliniază că Moldova este la coada clasamentului în domeniul transportului feroviar în comparație cu alte state mici – Letonia, Lituania, Croația –, care au reușit să se ridice peste nivelul de performanță mediu din UE.

Autoritățile statului trebuie să clarifice viitorul CFM, să clarifice „datoriile istorice”, continuă deputatul, să revadă rolul și funcțiile Autorității Feroviare, să revadă actualul proiect de lege a Codului Feroviar, să identifice strategia față de separarea instituțională, financiară și concurența de piață cu alți operatori privați.

La sfârșitul lui 2020, datoriile creditoare ale CFM constituiau 459,4 milioane de lei, inclusiv 200 milioane pentru furnizori și combustibili. Toate aceste probleme sunt rezultatul unui management defectuos și al unor scheme de corupție.

Un raport de audit despre felul în care au fost gestionate resurselor financiare publice și patrimoniul public de către CFM în 2018–2019, efectuat de Curtea de Conturi, arată că întreprinderea a cheltuit, doar în această perioadă, aproape 900.000 de lei pentru alimentarea autoturismelor angajaților și a cumpărat bunuri de peste 50 de milioane de lei care stau abandonate.

Ilie Gulca
17/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii