„Procedura vicioasă” // Doi membri ai CSM denunță practica ce motivează unii judecători să încalce legea   

Ilie Gulca
17/03/2021
Magistrații Nina Cernat și Dorel Musteață

Doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nina Cernat și Dorel Musteață, într-o declarație citită marți în cadrul ședinței acestei instituții și difuzată miercuri în presă,  condamnă maniera opacă în care sunt votați judecătoriii la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Mai mult, cei doi consideră că o atare „procedură vicioasă” îi determină pe judecătorii corecți și integri să nu participe la concursurile CSM, iar pe alții îi motivează să recurgă la acțiuni ilegale pentru a-și asigura numirea.     

„Este strigător [la cer] modul în care actuala majoritate parlamentară se răzbună pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președintele țării în cadrul căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă justiția din țară”, susțin cei doi magistrați.

Trebuie menționat că deputații au respins, pe 12 martie, următoarele candidaturi de judecători la CSJ selectate de CSM: Anatolie Minciună, Nicolae Șova și Viorica Puică. Solicitat de reporterii Portalului Anticoruptie.md, Dorel Musteață a afirmat că nu a indicat intenționat niciun nume în declarație pentru a evita interpretările.

Cei doi membri ai CSM susțin că astfel de practici, prin care sunt încălcate drepturile judecătorilor de a cunoaște motivele pentru care nu au fost promovați unii magistrați, afectează grav încrederea cetățenilor în actul de justiție.

„Într-o societate măcinată (...) de corupție, este esențial ca toți candidații la funcția de judecător la CSJ (la funcții administrative) să fie invitați (...) în ședințele plenare ale Parlamentului, fiind asigurate proceduri transparente”, susțin magistrații. Ei solicită totodată ca hotărârile Parlamentului despre numirea judecătorilor să fie motivate și să se bazeze pe criterii obiective.

Mai mult, Nina Cernat și Dorel Musteață consideră că actuala procedură de numire în funcție a judecătorilor nu asigură independența magistraților în activitatea de înfăptuire a justiției.

„Pentru a asigura independenței justiției, deciziile privind numirea și cariera profesională a judecătorilor urmează să fie adoptate de către un organ independent, apolitic, în baza unor criterii obiective cu asigurarea unei proceduri transparente bazate pe merit.”

Actualmente, promovarea în funcția de judecător la CSJ se face de către Parlament, la propunerea CSM. La rândul său, Parlamentul are obligația ca atribuțiile conferite prin lege să nu fie folosite pentru aplicarea presiunilor sau a influenței asupra unui judecător sau asupra sistemului judiciar în ansamblu.

Parlamentul poate să refuze numirea judecătorilor CSJ, se menționează în declarație, doar în cazul constatării unor probe incontestabile incompatibilitate, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selectare și promovare a candidaților.

Parlamentul a votat, pe 12 martie, numirea judecătoarelor Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma la conducerea CSJ. Acestea vor îndeplini funcția de vicepreședinte a CSJ. 

Mai mulți parlamentari au criticat decizia majorității care a votat, calificând-o drept un târg între politic și justiție.

Ilie Gulca
17/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii