Performanțele ANI în instanțe în 2020 // Autoritatea câștigat 76 de dosare în 260 de ședințe de judecată

Ilie Gulca
17/03/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a câștigat, în 2020, șaptezeci și șase de dosare în cele 260 de ședințe de judecată pentru apărarea actelor de constatare emise de inspectorii de integritate și contestate de subiecții controalelor. Acest rezultat se deosebește substanțial de rezultatele obținute în 2019, când direcția juridică a instituției a câștigat doar 27 de dosare și a pierdut 11 cauze.

„În 2020, juriștii ANI au reușit să demonstreze vinovăția funcționarilor verificați în 46 de cauze în instanța de fond, 17 de dosare în instanța de apel și în alte 12 dosare în recurs”, se menționează într-un comunicat al Autorității.

Totodată, subliniază sursa citată, în perioada vizată, cele mai multe dosare din cele 29 pierdute de către ANI au fost în instanța de fond, 19 cazuri, câte șase cazuri în instanța de apel și 4 dosare în recurs.

Un act de constatare al ANI poate să fie acționat judecată de către funcționarul public ale căror averi sunt supuse controlului de către inspectorii de integritate ai Autorității.

Diferența dintre rezultatele înregistrate în 2019 și 2020 se explică prin numărul de inspectori de integritate. De pildă, în 2018, în cadrul instituției activau doar patru inspectori de integritate, iar actualmente – 20.     

Ilie Gulca
17/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii