PSRM vine cu un alt candidat la funcția de premier. Politolog:„Cel mai mare șahist al țării Igor Dodon a pierdut”

Valeria Vițu
17/03/2021
RFI.ro

Partidul Socialiștilor din R.Moldova va propune, joi, un alt candidat pentru funcția de prim-ministru. Totodată, socialiștii vor sesiza Curtea Constituțională după ce șeful statului l-a desemnat pe liderul interimar PAS, Igor Grosu, pentru funcția de premier.”S-au pus presiuni enorme, în stilul lui Plahotniuc pentru ca Mariana Durleșteanu, candidatul majorității PSRM-Șor, să-și retragă candidatura”, declară deputatul socialist, Vlad Bătrîncea. Politologul moldovean, Veaceslav Berbeca, consideră că de fapt, jocul a fost rezolvat, iar cel mai mare șahist al țării Igor Dodon a pierdut. Expertul susține că discuțiile purtate de președintele Maia Sandu și desemnarea făcută după, s-ar asemăna cu o cursă, pe care Partidul Socialiștilor a pierdut-o, transmite RFI.ro, într-o conrespondență de la Chișinău.

”Considerăm că a fost încălcată din nou Constituția. Nimeni din participanții la consultările de ieri nu l-a înaintat pe dl Grosu. Nu au existat circumstanțe ca doamna președinte să îl înainteze pe Grosu. Mai mult, în discuția noastră sinceră cu doamna președinte, acest scenariu nu s-a discutat. Evident, dacă va fi dorință sinceră de a dialoga și de a găsi soluții și înțelegem că și doamna președinte și cei din PAS au înțeles că o înțelegere adecvată cu PSRM trebuie să aibă loc, dacă există intenția nobilă de a elabora o foaie de parcurs, doamna președinte trebuie să se gândească dacă această înaintare a fost rațională”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, deputatul PSRM susține că Mariana Durlșeteanu și-a retras candidatura pentru funcția de premier, ”în urma unor presiuni enorme care au fost făcute asupra ei”. ”Care era nevoia de pus presiuni enorme, în stilul lui Plahotniuc, asupra doamnei Durleșteanu? Presiuni directe, când cineva din afara țării a discutat cu această doamnă. Asemenea abordare nu consolidează dialogul și încrederea. Implicarea unor forțe din afara Republicii Moldova în acest proces la sigur trebuie condamnată și la sigur că atunci când am avansat în acest dialog, nu trebuia nimeni să intervină în asemenea măsuri”, a punctat parlamentarul de la Chișinău.

Să spunem că, în seara zilei de marți, președintele R.Moldova, Maia Sandu, l-a desemnat pe Igor Grosu, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, în calitate de candidat la funcția de premier. ”Am luat act de decizia doamnei Mariana Durleșteanu de a-și retrage candidatura pentru funcția de Prim-ministru. Având în vedere că nu există la moment un candidat care să fie susținut de o majoritate parlamentară absolută formalizată, am decis să-l înaintez pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. I-am cerut domnului Grosu să pregătească programul și să formeze echipa de guvernare cu care să meargă în Parlament”.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Mariana Durleșteanu a menționat că nu-și permite ca numele și reputația sa “să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice. Am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte. Mă retrag acum, însă promit că nu plec din viața publică, iar experiența amară din ultimele luni, m-au determinat să mă implic și mai mult în viitor în viața țării, să îmi ajut cetățenii, să lupt pentru ei”, afirma Durleșteanu.

Expert: ”Într-o săptămână toate lucrurile urmează a fi trasate. Socialiștii s-au pomenit frustrați, nemulțumiți și nedumeriți”

”Într-o săptămână toate lucrurile urmează a fi trasate. Și depinde de reacția PSRM – fie va cere ca decretul de desemnare să fie declarat neconstituțional, fie va vota Guvernul propus de Igor Grosu. Deși, anterior au fost mai multe discuții că nu vor fi alte nominalizări pentru funcția de prim-ministru, brusc șefa statului a schimbat macazul, acest lucru asemănându-se cu un joc de șah, în care cel mai mare șahist al țării (Igor Dodon) a pierdut”, susține expertul IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Berbeca, citat de IPN. Politologul susține că dacă Igor Grosu va veni cu echipa sa în fața Parlamentului, aceasta va fi cea de a doua tentativă de învestire a unui guvern.

”Respectiv, dacă echipa candidatului desemnat nu va acumula numărul necesar de voturi, președintele se va adresa la Curtea Constituțională pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Pe 23 martie expiră termenul până la care poate fi numit un Executiv. Și nu este exclus că Igor Grosu va veni în plen chiar în ultima zi din acest termen”, mai spune Veaceslav Berbeca.

Potrivit legislației, dacă eșuează și a doua tentativă de învestire a Guvernului, Parlamentul este dizolvat și este anunțată data alegerilor anticipate. 

La 11 februarie, prima tentativă de învestire a Guvernului a eșuat după ce candidatul desemnat, Natalia Gavriliță, nu a obținut nici un vot în Parlamentul R.Moldova. Tot atunci a și fost creată majoritatea parlamentară PSRM-Șor care a venit cu propriul candidat la șefia Executivului. În aceeași zi, Maia Sandu, a desemnat-o din nou pe Gavriliță pentru a-și face echipa și programul de guvernare. Curtea Constituțională a declarat însă ilegal acest decret. ”La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a fost reacția Maiei Sandu după decizia magistraților, precizează RFI.ro 

Valeria Vițu
17/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii