Radu Mudreac a recidivat. ANI l-a denunțat pe socialist la Procuratura Generală „pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor”

Ilie Gulca
17/03/2021

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) l-a denunțat pe deputatul socialist Radu Mudreac la Procuratura Generală pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor. În urma unui control, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită în mărime de peste 4.500.000 de lei  între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa în perioada decembrie 2014–august 2016. Comisia Națională de Integritate (CNI), predecesoarea ANI, semnalase că familia deputatului efectuase, doar în 2014, tranzacții ce depășeau de 19 de ori veniturile familiei sale.

Această sumă – 4.500.000 de lei – a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei administrată de către Maia Mudreac, soția parlamentarului, unde acesta avea calitatea de fondator.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, socialistul a menționat că firma respectivă a încheiat contracte de împrumut cu diverse persoane fizice prin care a contractat împrumuturi financiare în valoare de peste 4.790.000 de lei pentru construcția unui spațiu comercial în centrul capitalei.

Mai exact, este vorba de Centrul comercial „Grad”. La sfârșitul anului 2011, firma „Gradioni”, condusă de Radu Mudreac, a cumpărat un imobil pe str. Tighina 46 din Chișinău, unde se afla un monument de arhitectură protejat. Cu toate acestea, clădirea a fost distrusă, iar în locul ei a fost dat în exploatare, în 2015, centrul comercial.  

Inspectorul de integritate a respins argumentele invocate de către Mudreac deoarece persoanele fizice vizate nu dispuneau oficial de mijloace financiare pentru împrumutarea unor astfel de sume.

În această cauză, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pe aspectul comiterii a două infracțiuni ce cad sub incidența Codului Penal al Republicii Moldova – îmbogățire ilicită și spălarea banilor. Totodată, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru efectuarea unui control fiscal asupra subiectului pe perioada vizată.

În topul demnitarilor care au donat mai mult de un milion

Radu Mudreac nu este la prima abatere în ce privește ascunderea averii dovândite. El a intrat în „Topul demnitarilor publici care au donat mai mult decât au câştigat” realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă. În urma unui control efectuat de CNI, s-a stabilit că, la 19 noiembrie 2014, SA Horus a încasat de la Mudreac Maia, soția deputatului, 840.950 de lei, pe când venitul familiei la această dată constituia doar 53.106 lei.

„Astfel, s-a stabilit că între veniturile încasate și costul proprietății există o diferență vădită în mărime de 787.844 de lei, care depășește de 160 de ori valoarea unui salariu mediu lunar al familiei Mudreac încasat în 2014”, semnalează sursa citată.

În campania electorală din 2014, Mudreac a fost unul dintre cei mai generoși finanțatori ai PSRM, alocând peste 168.000 de lei. În lista donatorilor socialiști, Mudreac apare ca angajat al firmei SRL Vig-Vet, unde a lucrat și nevasta sa. În declarațiile sale de avere pentru 2013 și 2014, Mudreac a figurat doar ca angajat al firmei Gradioni. Prin urmare, el a ascuns faptul că a avut venituri din altă parte

CNI a mai constatat că veniturile familiei Mudreac în 2014 au fost de 19 ori mai mici decât cheltuielile pe care le-au suportat cei doi soți. „Analiza declarațiilor de venit și proprietate depuse de către dl Mudreac Radu pentru perioada 2013–2014 denotă că acesta împreună cu membrii familiei au realizat în această perioadă venituri în mărime totală de 47.652 lei”, se menționează în același act.

„Prin urmare, pe parcursul anului 2014, dl Mudreac Radu, a efectuat tranzacții financiare în valoare totală de 1.008.950 lei, ceea ce depășește de 19 de ori veniturile familiei Mudreac realizate în această perioadă”, se arată în același act.

Mudreac a explicat că „ceea ce ține de contractul de investiții nr.129/14 cu SA Horus, acestea sunt venituri de familie în perioada ultimilor 20 de ani”. În ce privește sursa financiară pentru campania electorală, Mudreac a explicat că „acestea sunt economiile de familie din ultimii ani”.

Ilie Gulca
17/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii