vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAgroEcoDetalii despre modul de repartizare a motorinei oferite de România

Detalii despre modul de repartizare a motorinei oferite de România

Recomandate

Începând cu ziua de 16 martie, producătorii care au înregistrat pierderi produse de secetă în anul 2020 la culturile agricole pot depune dosarul pentru a obține motorina oferită din partea Guvernului României.

Mai mulți producători au avut unele neclarități referitor la culturile eligibile și modul de distribuție.

Motorina va fi distribuită producătorilor ce au suportat pierderi la culturile fitotehnice:

culturi fitotehnice – culturile de: porumb, floarea soarelui, mazăre, sfeclă de zahăr, soia, sorg, fasole, năut, lucernă, mălai, in, muștar și tutun, a căror recoltă, pentru anul 2020 a fost afectată de secetă, în proporție de cel puțin 60%, conform actelor de constatare.

Potrivit datelor oferite de MADRM, din cele 7 companii petroliere care au depus cerere de participare, doar una deține spațiu suficient de stocare, respectiv îndeplinește condițiile stipulate – IM Tirex Petrol SA.

În plus, Gheorghe Tretiacov, directorul Agenției Rezerve Materiale responsabilă de distribuția motorinei, a menționat pentru Agrobiznes că ieri a fost desemnată urmează a fi semnate contractele după câteva etape.

„Compania Tirex va fi responsabilă de primirea și depozitarea motorinei. În acest sens deja este stabilit proiectul pentru contract. Ce ține de modul de transportare a motorinei și distribuirea la producători, nu avem un contract stabilit, deoarece nu avem încă stabilită lista beneficiarilor”.

Ce s-a stabilit în prealabil: Compania petrolieră va primi lista beneficiarilor și va furniza motorina producătorilor, indiferent de suprafața eligibilă. Respectiv, deținerea unui anumit card de client al Lanțului de distribuție a produselor petroliere nu este necesară.

„Până motorina nu va ajunge pe teritoriul țării, nu vom avea rezultatele de laborator pentru aceasta, e preliminar să discutăm despre distribuirea în baza cardurilor, deoarece nu suntem siguri de faptul că în urma analizei, motorina va coincide cu cea furnizată de către compania petrolieră. În plus, este necesar de raportat cantitățile furnizate și încheiate facturile, respectiv, realizarea acestui lucru va fi dificil de realizat în cazul distribuirii în baza cardurilor”.

Revenim curând cu alte detalii și amintim că perioada de depunere a dosarelor este: 16 martie-5 aprilie 2021.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco