Sănătate

Ce mâncăm pentru a avea ochi sănătoşi

Nici ochii nu sunt iertaţi de trecerea anilor. Una dintre maladiile care pot afecta ochiul este degenerescenţa maculară legată de vârstă. Aceasta se poate instala după ce trecem de 60 de ani, dar uneori chiar mai devreme.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că introducerea în dietă a unor alimente cu un conţinut bogat de antioxidanţi, precum vitaminele C, E şi beta-carotenul, ajută la prevenirea degenerescenţei maculare legată de vârstă. Sunt vitamine ce se găsesc în cantităţi mari în legumele de culoare verde-închis. Cu cât culoarea e mai închisă, cu atât cantitatea de vitamine conţinută e mai mare.

Luteina şi zeaxantina sunt antioxidanţi ce protejează macula – responsabilă pentru vederea culorilor şi a detaliilor – de efectele nocive ale radicalilor liberi. Luteina şi zeaxantina absorb radiaţiile albastre din lumina solară şi se găsesc în legume ca varza şi spanacul. Suplimentele de luteină şi zeaxantină sunt recomandate pacienţilor cu degenerescenţă maculară legată de vârstă.

Vitamina A menţine celulele sănătoase. Deficienţa de vitamina A poate duce la schimbări progresive la nivelul ochiului. Primul semn că ochiul a fost afectat e dificultatea de acomodare la întuneric. Tot aici se numără xeroftalmia, adică uscarea conjunctivei şi a corneei. Pentru a avea necesarul de vitamina A trebuie să mănânci cartofi, morcovi, ficat, varză, mango, pepene galben sau unt de arahide. Cel mai bine e să fie consumate crude.

Acizii graşi sunt importanţi pentru funcţionarea organismului, iar deficienţa de omega 3 poate provoca tulburări de vedere. Studiile arată că prelungirea acestor deficienţe poate cauza retinopatii. Acizii graşi omega 3 încetinesc şi chiar pot stopa evoluţia degenerescenţei maculare legate de vârstă.

Nota bene!

– Fumatul creşte riscul de cataractă şi degenerescenţă maculară legată de vârstă. De asemenea, poate agrava afecţiunile oculare provocate de diabet.
– Consumul excesiv de alcool poate afecta şi vederea.
– Diabetul poate afecta serios starea de sănătate a ochiului şi poate duce la afecţiuni precum retinopatia diabetică, manifestată prin tulburări de vedere şi chiar orbire. Poate fi prevenită prin menţinerea glicemiei în limite normale.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *