Reabilitarea clădirilor a 14 instituții educaționale din capitală

   2706

Primăria municipiului Chișinău informează că elevii din 14 licee de diferit profil din capitală vor învăța în edificii renovate din punct de vedere al eficienței energetice.

În acest sens, municipalitatea a semnat astăzi, 16 martie a.c., două contrcate cu antrperenorii care urmează să reabiliteze instituțiile educaționale în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din mun. Chișinău".

Valoarea totală a proiectului este de 25 milioane de EURO şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln. împrumut), BEI (10 mln. împrumut) și Fondul pentru energie E5P (state donatoare - Uniunea Europeană (cel mai mare donator), Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln. grant).

Contractele vor fi finanţate din împrumuturi BERD/BEI, cu o componentă de grant E5P și au fost deschise spre atribuire companiilor din orice țară. Procedura de selectare a fost supusă politicilor și regulilor de achiziții ale BERD.

La licitația pentru obținrea contractelor au participat companii din mai multe țări, iar învingătoare s-au dovedit a fi ofertele participanților autohtoni -  compania Eurostil Construct SRL și Consorțiului condus de compania Techno Test SRL.

În cadrul evenimentului, viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că la lucrările din instituțiile vizate vor fi utilizate materiale ecologice, iar impactul scontat este eficientizaera energetică a acestor clădiri și îmbunătățirea condițiilor de studii pentru elevi. Spre regret, până înprezent, municipalitatea nu a avut posibilitatea de a interveni calitativ, fiind efectuate doar lucrări sporadice pe anumite dimensiuni, fără a obține beneficii importante din punct de verede energetic. Iar prin aceste proiecte vom schimba situația la acest capitol", a conchis viceprimarul.

Astfel, instituțiile de învățământ beneficiare pentru implementarea măsurilor de efciciență energetică din cadrul proiectului sunt: Colegiul sportiv „Gloria", Liceul teoretic „George Meniuc", Liceul teoretic „Petru Rareș", Gimnaziul-internat nr. 3, Liceul teoretic „Nicolai Gogol", Liceul teoretic „Onisifor Ghibu", Liceul teoretic cu profil de arte „Nicolae Sulac", Liceul teoretic „Vasile Alecsandri", Colegiul de artă „Elena Alistar", Liceul teoretic „B.P.Haşdeu", Liceul teoretic „V. Lupu", Liceul teoretic „Principesa Natalia Dadiani bloc 1", Liceul teoretic „Principesa Natalia Dadiani bloc 2", Liceul teoretic „Vasile Vasilache".

Instituțiile publice au fost selectate din peste 300 de obiective care generează pierderi la bugetul municipal, prin utilizarea neeficientă a alocărilor financiare anuale pentru consum și plata facturilor de întreținere.

Primaruli General, Ion Ceban, a menționat că contractele încheiate astăzi în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din mun. Chișinău" sunt de o importanță primordială pentru municipalitate. „Sunt bucuros că am avansat până la această etapă, în contextul în care acest proiect a stagnat mulți ani la rând. Desfășurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de activitate al instituțiilor educaționale, iar aplicarea tehnologiilor de ultimă generație în materie de energie verde vor dimina esențial emsiile nocive", a declarat edilul capitalei.

Lucrările se vor desfășura pe parcursul a 12 luni, care vor urma după o perioadă de mobilizare de cca 2 luni. Activitățile prevăd izolarea exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație mecanică cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri; instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică; instalarea de sisteme termice solare pentru producerea apei calde; sisteme de contorizare inteligentă etc.

E de menționat că, activități similare sunt desfășurate în cadrul contractului semnat în octombrie 2020 care prevede implementarea măsurilor de eficiență energetică la 6 grădinițe din municipiu (nr.127, 225, 112, 34, 146 și 167). Totodată la etapa de pregătire se află licitația pentru reabilitarea energetică la trei spitale: IMSP „V. Ignatenco", IMSP SCM „Sfânta Treime" și IMSP SCM Nr.1. Toate obiectele menționate fac parte din prima tranșă a Proiectului.