Linkuri accesibilitate

România: probleme la platforma de vaccinare și nemulțumiri față de sistemul primul venit-primul servit


Platforma unde românii se pot programa pentru imunizare este tot mai aglomerată, după ce a debutat a treia etapă de vaccinare.

Autoritățile române admit că sunt probleme cu platforma de vaccinare, dar totul pare să se remedieze din mers. Platforma românească de vaccinare a fost făcută în regim de urgență de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care de altfel se ocupă cu întreținerea și dezvoltarea sistemului.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat la că „Serviciul de Telecomunicații Speciale lucrează aproape non-stop” pentru a remedia situația și a explicat că sunt „zeci de mii de utilizatori” simultan.

Platforma unde românii se pot programa pentru imunizare este tot mai aglomerată, după ce ieri a debutat a treia etapă de vaccinare. Adică cea care îi vizează pe majoritatea românilor, după ce în primele două etape au fost imunizați cei vulnerabili, persoanele de peste 65 de ani și reprezentanții guvernului și ai instituțiilor publice care lucrează cu publicul.

Peste 40.000 de persoane s-au programat pe platformă la centrele în care mai existau locuri libere până astăzi la prânz. Și tot până atunci s-au înscris mai mult de 100.000 pe listele de așteptare, potrivit STS.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, nu exclude și pe mai departe sincope în sistemul de funcționare al platformei de vaccinare, dar este optimist că Serviciul de Telecomunicații Speciale va asigura, în cele din urmă, fluența programărilor pentru vaccinul împotriva noului coronavirus.

Cetățenii români, indiferent de domiciliul lor, se pot înscrie pe această platformă națională de vaccinare pe internet sau prin intermediul call-center-ului. Este vorba despre un număr unic: 021 414 44 25.

Specialiștii în IT sunt de părere că problemele apărute la accesarea platformei pentru programarea la vaccinul anti Covid 19 țin de felul în care a fost proiectat întreg sistemul, fiindcă autoritățile au dat drumul platformei înainte să o testeze.

Bogdan Ivănel, unul dintre cofondatorii organizației Code4Romania reproșează guvernului, într-o declarație citată de Libertatea că nu face public codul pe baza căruia a fost scrisă această platformă (ce ține de zona de programare) și precizează că autoritățile au primit oferta de a fi ajutate benevol, dar nu au răspuns.

Luni seară, reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților de vaccinare insistau că platforma nu a înregistrat întreruperi de funcționare, cu toate că zeci de români s-au plâns pe rețelele sociale despre blocajele de care s-au lovit.

Și în cursul zilei de astăzi au mai fost unele probleme, dar chiar și așa, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în platformă există deja 3,6 milioane de conturi, dintre care 2,1 milioane au făcut programări și 1,5 milioane au fost deja vaccinați.

În același timp, sistemul funcționează după principiul primul venit-primul servit, ceea ce creează nemulțumiri, după cum admite și doctorul militar Valeriu Gheorghiţă. Acesta a declarat astăzi că sunt persoane din mediul rural care se plâng că nu reușesc să se programeze în localitatea în care locuiesc, pentru că locurile sunt ocupate de cei veniți din marile orașe. Este vorba deci despre o competiție pentru dozele de vaccin care ajung în România.

XS
SM
MD
LG