Experți: „Introducerea unui lockdown de 30 de zile va permite evitarea contaminării pentru circa 50.000 de oameni”

Mariana Colun
16/03/2021

Experții de la Think-tankul Expert-Grup estimează că introducerea unui lockdown de 30 de zile acum va permite evitarea contaminării pentru circa 49,2 mii de persoane și va salva 1.136 de oameni. Aceștia consideră evidentă necesitatea instituirii unui nou lockdown, pentru prevenirea răspândirii virusului și salvarea vieților omenești. În același timp, pentru atenuarea costurilor economice, experții recomandă corelarea lockdown-ului cu măsuri compensatorii, focusate pe acces la finanțare pentru firme, prin emitere de garanții de stat și compensarea pierderilor salariale pentru angajați în proporție de circa 75%.

„Lockdown-ul din 2020 a permis reducerea numărului de infectări noi cu 20%, iar a deceselor – tocmai cu 45%. Dacă extrapolăm cifrele din 2020 la situația din 2021 și luăm în considerație prognozele privind numărul de infectări și decese pentru următoarele 30 zile, putem estima că introducerea lockdown-ului ar putea duce la micșorarea numărului de cazuri noi de la circa 12,3 mii, iar cel mai important – va permite salvarea a circa 287 de persoane. Aceste cifre se referă strict pentru următoarele 30 de zile, timp în care prognozăm că, în lipsa implementării lockdown-ului vor fi înregistrate alte 61,5 mii de îmbolnăviri și 1432 decese.

Mai mult decât atât, efectele lockdown-ului asupra diminuării răspândirii virusului și reducerea numărului de decese vor fi simțite și pentru următoarele luni, deoarece scăderea numărului de infectări cu circa 12,3 mii în aceste 30 de zile va proteja altele 36,9 mii persoane, care potențial puteau fi infectate în lanț (în ipoteza că, în medie, un infectat contaminează alte trei persoane). Având în vedere că ponderea deceselor în total cazuri, conform prognozelor pentru următoarele 30 de zile este de circa 2,3%, putem concluziona că vor fi evitate alte 849 decese”, se arată într-o analiză semnată de Adrian Lupușor.

Expertul a analizat și impactul lockdown-ului din 2020 asupra economiei și a confirmat un șoc negativ, dar deloc dramatic. „Putem constata că impactul net al lockdown-ului asupra bugetului public național este estimat la circa 1,7 miliarde MDL – calculat drept diferența dintre încasările de facto în perioada martie – mai 2020 și încasările care puteau fi în lipsa lockdown-ului. Totodată, nu constatăm un efect dramatic, iar dinamica din lunile următoare denotă o ameliorare vizibilă a încasărilor bugetare”, notează expertul.

Totuși, potrivit lui, în lunile cuprinse de lockdown, Indicele Producției Industriale (IPI) a înregistrat o cădere abruptă, fiind mult mai dramatică comparativ cu evoluția estimată în cazul care nu era lockdown. „Cea mai mare lovitură a revenit lunii aprilie 2020, când volumul producției industriale s-a comprimat cu 26% față de aprilie 2019, în timp ce în lipsa lockdown-ului aceasta cădere putea fi de circa 2,5 ori mai slabă (deși, oricum indicele urma să înregistreze declin pe fundalul impactului general al pandemiei). Totodată, merită de remarcat revenirea moderată a activității industriale imediat după eliminarea lockdown-ului.”

Mariana Colun
16/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii