Mariana Durleșteanu își retrage candidatura pentru funcția de premier

Marcela Meglei
16/03/2021

Mariana Durleșteanu, nominalizată de alianța PSRM - Pentru Moldova la funcția de premier, a decis să își retragă candidatura. Ea și-a motivat decizia prin faptul că „nu își poate permite ca numele și reputația să îi fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice”. Anunțul a fost făcut marți pe pagina ei de Facebook. 

 

„Nu sunt păpușa nimănui, așa cum unii din clasa politică încearcă să manipuleze. Am acceptat această provocare pentru că nu sunt indiferentă față de situația gravă din țară, am acceptat fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morala.

Am acceptat condiționat, să creez o echipă în Executiv cu oameni corecți si profesioniști, să administrăm transparent instituțiile publice și să promovez reforme în toate domeniile. Obiectivul principal al acestei decizii a fost recâștigarea încrederii cetățenilor în democrație prin îmbunătățirea administrării actului guvernamental în spirit European, asigurând o justiție independentă și continuarea luptei împotriva corupției.

Dragi cetățeni, prieteni, în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice, eu am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte”, se arată în mesajul Marianei Durleșteanu.

Candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru a fost avansată de deputații socialiști la 11 februarie, înainte ca în Parlament să fie audiat programul de guvernare al candidatei la funcția de prim-ministru înaintate de președinta Maia Sandu, care nu a primit votul de încredere al deputaților, neacumulând niciun vot. Ulterior, socialiștii au transmis la Președinție o scrisoare în care PSRM anunță că a fost constituită o nouă majoritate parlamentară formată din 54 de deputați din fracțiunea PSRM, grupul Pentru Moldova și trei deputați neafiliați, care o susține pe Mariana Durleșteanu pentru fotoliul de șefă a Cabinetului de Miniștri. În seara aceleași zile, Maia Sandu a propus-o repetat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavriliță.

„În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că și-ar fi exprimat voința în mod liber. Aici vorbesc despre persoane care au fost supuse actului răpirii, care au fost ținute ostatice. De asemenea, persoane care au fost implicate în furtul miliardului și deputați care au schimbat mai multe partide, iar în unele cazuri de traseism există suspiciuni de acte de corupție”, a spus Maia Sandu.

Deputații socialiști au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională după ce președintele Maia Sandu a refuzat să ia în considerare nominalizarea Marianei Durleșteanu din partea majorității PSRM, Partidul Șor și grupului „Pentru Moldova” împreună cu câțiva deputați neafiliați sau independenți, Vladimir Andronachi, Eugen Nichiforciuc și Alexandru Oleinic.

Mariana Durleșteanu a intrat în Top 50 cele mai influente femei din România, făcut anual de revista Forbes. În 2019, Durleșteanu ocupa locul 7 în acest clasament, fiindcă funcția pe care o avea la KazMunaiGaz International era dintre cele mai complicate, scrie Europa Liberă. Durleșteanu și-a început cariera în domeniul finanțelor de foarte tânără. La nici 24 de ani lucra deja în ministerul de Finanțe al Republicii Moldova și la scurtă vreme a fost angajată în proiecte de anvergură ale Băncii Mondiale. La 30 de ani, Mariana Durleșteanu ajunge numărul doi în ministerul de Finanțe de la Chișinău. În 2002, președintele Vladimir Voronin i-a oferit Ordinul „Gloria Muncii”. Tot partidul comuniștilor îi oferă fotoliul de ministru al Finanțelor în 2008, după ce a petrecut patru ani ca ambasadoare a Republicii Moldova la Londra. 

Marcela Meglei
16/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii