Tulpina britanică, sud-africană și braziliană a coronavirusului. Ce sunt ele și prin ce se diferențiază. Explicăm

TOPSHOT - Health care workers take care of coronavirus patients at the ICU unit of the Regional Public Hospital of Baixo Amazonas in Santarem, Para state, Brazil, on January 30, 2021. - Para's State Governor Helder Barbalho ordered a lockdown on the region of Baixo Amazonas and Calha Norte of Para state to combate the spread of the coronavirus pandemic. (Photo by TARSO SARRAF / AFP)

Mai multe variante SARS-CoV-2 circulă la nivel global. Moldova.org îți explică care e diferența dintre aceste tulpini dominante și care dintre ele sunt confirmate până acum în Republica Moldova. 

Tulpina britanică 

 

În Regatul Unit a apărut o nouă variantă a SARS-CoV-2 (cunoscută sub numele de 20I / 501Y.V1, VOC 202012/01 sau B.1.1.7) cu un număr mare de mutații. În ianuarie 2021, oamenii de știință din Marea Britanie au raportat dovezi care sugerează că varianta britanică poate fi asociată cu un risc crescut de deces în comparație cu alte variante. În urma studiului făcut de British Medical Journal, care a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua variantă SARS-CoV-2 cu persoanele infectate cu alte tulpini, s-a constatat că noua tulpină britanică are o mortalitate mai mare cu 32% – 104% (medie de 64%) decât tulpinile anterioare. 

Infecția cu noua tulpină britanică a cauzat 227 decese în Marea Britanie într-un eșantion de 54 906 pacienți infectați, comparativ cu 141 de persoane decedate într-un grup cu același număr de pacienți, însă infectați cu alte variante de coronavirus.
 

De asemenea, s-a constatat că această tulpină este cu aproximativ 40% – 70% mai contagioasă în comparație cu alte variante dominante de coronavirus de până la apariția acesteia. 

 

Citește și: Am revenit la situația de la început. De ce nu respectăm restricțiile? 

Tulpina sud-africană 

În Africa de Sud, o altă variantă a SARS-CoV-2 (cunoscută sub numele de 20H / 501Y.V2 sau B.1.351) a apărut independent de cea britanică. Această variantă împărtășește unele mutații cu B.1.1.7.  

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și consilier onorific în Ministerul Sănătății al României, a declarat că este tulpina sud-africană este mai puțin transmisibilă decât cea din Marea Britanie și, practic, spre deosebire de aceasta, nu duce la o creștere substanțială a ratei de transmitere și a numărului de cazuri. Tulpina din Africa de Sud „are mutația E484K, care modifică felul în care se leagă virusul, respectiv proteina Spike, de celulele din corpul nostru, iar acest lucru influențează până în punctul în care eficacitatea vaccinurilor pare ușor mai mică”, scrie Hot News. „Cea din Marea Britanie este mai transmisibilă, dar cea din Africa de Sud are transmisibilitate similară cu tulpinile clasice, iar simptomele sunt la fel. Practic, mecanismul de legare de organismul nostru este ușor diferit, dar nu influențează simptomele. Din perspectiva felului în care se împrăștie în populație, este similară cu vechile tulpini pe care le aveam deja în România și nu există motive de îngrijorare”, a declarat specialistul pentru aceeași sursă. 

Noua tulpină ar putea provoca boli mai severe în rândul persoanelor mai tinere, dar acest lucru nu a fost încă investigat în detaliu, scrie The Sun. 

Totuși, potrivit secretarului în sănătate din Marea Britanie Matt Hancock, tulpina din Africa de Sud pare să se răspândească mai repede decât cea din Marea Britanie. „Acest lucru ar putea fi din mai multe motive – unul din ele fiind faptul că mutațiile îi conferă un avantaj biologic”. 

Tulpina sud-africană este „ușor diferită” de cea britanică, scrie The Sun, dar ambele conțin un număr neobișnuit de mare de mutații în comparație cu alte descendențe SARS-CoV-2.  

Specialiștii spun că noile tulpini pot face vaccinurile mai puțin eficiente, deoarece sistemul imunitar nu recunoaște noua variantă atunci când infectează corpul. Prin urmare, există un risc teoretic, însă nu sunt suficiente studii care să demonstreze asta. 

Citește și: Vaccinul Sputnik V – un vaccin bun, dar infectat de politică? Explicăm 

Tulpina braziliană 

În Brazilia a apărut o variantă a SARS-CoV-2 (cunoscută sub numele de P.1), identificată pentru prima dată la patru călători din Brazilia, care au fost testați în timpul screening-ului de rutină pe aeroportul Haneda din Tokyo, Japonia. Această variantă are 17 mutații unice, inclusiv trei în domeniul legării receptorului proteinei Spike, scrie Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din SUA.  

Varianta P.1 pare să fi apărut în Brazilia în noiembrie. A provocat un al doilea val de infecții în orașul Manaus, deși până la trei sferturi din populația sa a fost infectată în primul val, mai devreme în 2020. 

Un studiu realizat de Nuno Faria la Imperial College din Londra sugerează că P.1 s-a răspândit de 1,4 până la 2,2 ori mai rapid decât alte variante prezente în Manaus și, de asemenea, a reinfectat între 25 și 61% din persoanele cu imunitate la alte variante de coronavirus, transmite New Scientist. 

Dar cercetătorii subliniază că descoperirile sunt specifice Manausului și nu înseamnă neapărat că P.1 se va răspândi mai repede în alte locuri cu diferite variante existente și diferite niveluri de imunitate. Totuși, specialiștii spun că este nevoie ca tulpinile să fie studiate. 

 

Citește și: Mai mulți moldoveni se vaccinează în România. Care e procesul? Explicăm 

 

Tulpina filipineză? 

La sfârșitul lunii februarie, specialiștii din Japonia au depistat o nouă tulpină.  Conform Ministerului Sănătății din Japonia, mutația a fost descoperită la un călător care a ajuns la Aeroportul Narita, lângă Tokyo, din Filipine. Călătorul, în vârstă de 60 de ani, era asimptomatic, dar a avut rezultat pozitiv în timp ce era în carantină obligatorie, scrie Republic World. 

Într-un comunicat de presă autoritățile au declarat că noua variantă este „distinctă” de mutațiile găsite în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, dar reprezintă o amenințare similară. În plus, varianta este, de asemenea, considerată a fi mai rezistentă la anticorpi. „Tulpina a început să fie detectată în Filipine și s-a răspândit într-o oarecare măsură aici”, au menționat autoritățile. 

Ce tulpini avem în Republica Moldova? 

În timp ce în România au fost depistate primele cazuri de tulpină sud-africană la începutul lunii martie și câteva cazuri cu tulpina braziliană, în Republica Moldova autoritățile spuneau că țara nu dispune de condițiile necesare de depistare a noii tulpini, așa că au trimis 10 probe în Germania, care s-au dovedit a fi ulterior negative. „ANSP a expediat alte 20 probe pentru examinare, aceluiași laborator”, menționează reprezentații Ministerului Sănătății. 

La ședința primăriei Chișinăului de astăzi, 15 martie, a declarat că „actualmente în mun. Chișinău avem cea mai alarmantă situație epidemiologică prin noul coronavirusMedicii spun că ar fi vorba de tulpina britanică sau chiar națională-moldovenească, chiar dacă testele trimise în Berlin au fost negative.

Citește și: Noi tulpini sau al treilea val în Moldova? Cum explicăm numărul mare de infecții 

Șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi la ședința serviciilor municipale că din 1 665 de paturi pentru tratarea bolnavilor de coronavirus pregătite în instituțiile medicale municipale de sănătate, doar 211 sunt disponibile. 

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 204 463. În total, 178 322 persoane au fost tratate. Au decedat 4330 persoane. 

Foto principală: The Japan Times


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.