image
Sursa foto: captură video

Mai mulți parlamentari români au venit să-l susțină pe George Simion, blocat în vama Leușeni; Reacția Președinției // VIDEO

Mai mulți parlamentari români au venit să-l susțină pe George Simion, blocat în vama Leușeni după ce nu a fost lăsat ieri să intre în Republica Moldova.

Deputatul român și copreședinte al Alianței pentru Unirea Românilor intenționa să ajungă duminică la Chișinău pentru a participa la înmormântarea scriitorului Nicolae Dabija. A fost informat însă de vameșii moldoveni că are interdicție de intrare în RM până în 2023.

„Cerem suspendarea aplicării interdicției în cazul meu. Într-un mod similar am avut o interdicție în 2015, când nici măcar nu eram demnitar al statului român și atunci s-a putut interveni ca, de pe o zi pe alta, să se suspende aplicarea acestei interdicții pe perioada desfășurării procesului, care n-a ajuns la nicio finalitate, nu s-a constatat nicio încălcare din partea mea și am fost lăsat să intru în Republica Moldova”, a menționat Geroge Simion.

Și Președinția Republicii Moldova a reacționat în cazul deputatului român care a primit interdicția de intrare încă în 2018.

„Președinția Republicii Moldova regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară, impuse în 2018 domnului George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României. Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, instituția prezidențială precizează că ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ.

Deputatul Platformei DA Maria Ciobanu a înaintat astăzi un demers către instituțiile abilitate ale statului în legătură cu interdicția impusă parlamentarului român.

Precizăm că George Simion a rămas blocat la vama Leușeni, fiind informat de lucrătorii vamali că are interdicție în Republica Moldova până în 2023. În 2018, anul centenarului, când a primit ultima interdicție de intrare, s-a invocat un comportament agresiv și neadecvat în postul vamal moldovenesc, precum și motive de securitate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: