image
Sursa foto: Rise

Iurie Luncașu ar fi controlat cea mai mare rețea de trafic de cocaină din Europa de Est

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni din anturajul fostului șef al PD, Vladimir Plahotniuc, ar fi controlat timp de ani de zile cea mai mare rețea de trafic de cocaină din Europa de Est. Informația apare într-un preambul al unei investigații internaționale, marca RISE Project.

Vorbim despre Iurie Luncașu, care s-ar fi sinucis în august 2019, în circumstanțe suspecte, la două luni după ce Plahotniuc a fugit din țară. Luncașu ar fi finanțat o rețea de trafic de cocaină din Columbia, iar drogurile erau transportate prin porturile Odesa, Constanța și Giurgiulești.

Potrivit jurnaliștilor de investigație din România și Bulgaria, care s-au reunit într-un proiect sprijinit de Comisia Europeană, banii din traficul de cocaină ar fi fost investiți în construirea unui adevărat imperiu imobiliar, inclusiv în construcția renumitei clădiri supranumită ”Casa Albă”, din Valea Morilor, care i-ar fi aparținut lui Vladimir Plahontiuc prin intermediul lui Luncașu.

Rețeaua ar fi fost acoperită la cel mai înalt nivel în Republica Moldova, asta chiar dacă ar fi fost supusă mai multor investigații la nivel internațional. Jurnaliștii fac referire la scurgeri de informații din Ministerul de Interne și cinci dosare secrete, care urmează să fie publicate.

De notat că în iunie 2019, autoritățile din Rusia au anunțat deschiderea unui dosar penal pentru trafic de droguri, în acesta fiind vizate mai multe nume cunoscute de la Chișinău, printre care Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu.

Peste două luni, în august 2019, Iurie Luncașu a fost găsit mort pe un câmp din apropierea Chișinăului. Acesta a fost împușcat în cap, iar asupra sa avea un bilețel în care se menționa că este vorba despre suicid, versiune despre care apropiații lui Luncașu au declarat că este neverosimilă.

După un an de la moartea misterioasă a afaceristlui, procurorii au clasat dosarul în care investigau circumstanțele decesului, motivul fiind că ”nu au fost stabilite alte persoane implicate în decesul lui Iurie Luncașu”.

Despre ”Casa Albă”, care era deținută prin procură de Luncașu, Jurnal TV a scris încă în anul 2018.

Reporterii noștri au aflat că timp de un an, în perimetrul a trei străzi, pe un teren de aproape două hectare, s-au vândut şi imediat s-au cumpărat aproape toate construcţiile din jurul „Casei albe”, iar apoi au fost demolate multe dintre ele. Imobilele vândute şi cumpărate timp de câteva luni au format un lanţ în preajma luxosului palat atribuit lui Vladimir Plahotniuc.

Şirul tranzacţiilor în perimetrul format de străzile Timiş, Nucarilor şi Bujorilor a început în ianuarie 2017, odată cu vânzarea-cumpărarea aşa-numitei ”Case Albe”. De altfel, echipa de filmre a Jurnal TV a fost agresată de paza particulară de la poarta afaceristul Iurie Luncașu, în momentul în care investiga subiectul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: