image
Sursa foto: Getty Images

Raport SIPRI: Comerţul mondial cu armament s-a stabilizat în ultimii cinci ani

Comerţul mondial cu armament s-a menţinut la acelaşi nivel în ultimii cinci ani - după o lungă perioadă ascendentă - ca urmare a scăderii exporturilor Rusiei şi Chinei, potrivit unui raport difuzat luni de Institutul Internaţional de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI), informează EFE.

Volumul total al vânzărilor a scăzut cu 0,5% între anii 2011-2015 şi 2016-2020, pentru prima dată în aproape două decenii, în ciuda creşterilor notabile înregistrate de trei dintre cei mai mari furnizori de arme, în frunte cu Statele Unite ale Americii, care şi-au sporit cota de la 32% la 37% din vânzările de arme la nivel mondial.

"Este prea devreme să spunem dacă s-a încheiat perioada de creştere rapidă din ultimii 20 de ani. Impactul economic al COVID-19 poate face ca unele ţări să-şi sporească importurile de arme în următorii ani", se menţionează în raport, o referire la marile contracte încheiate în 2020.

Statele Unite, care au vândut arme unui număr de 96 de state (aproape jumătate dintre ele fiind din Orientul Mijlociu), şi-au sporit vânzările cu 15%, ceea ce a dus la o creştere a decalajului faţă de Rusia, care a înregistrat o scădere de 22% din cauza reducerii operaţiunilor sale în India, cu toate că are în continuare statutul de al doilea cel mai mare furnizor de arme, cu o cotă de 20% din vânzările totale, scrie Agerpres.

Studiul evidenţiază faptul că, în pofida semnării recente de noi contracte cu mai multe ţări, care prefigurează o creştere a exporturilor, Rusia se confruntă cu "o concurenţă puternică" din partea Statelor Unite în toate regiunile.

Pe locurile trei şi patru se clasează Franţa şi Germania, cu o creştere de 44% şi respectiv 21%, cele două ţări europene devansând China, care are o cotă de 5,2% din piaţa de armament, dar a înregistrat o scădere a vânzărilor de aproape 8%.

Cei mai mari cinci furnizori au acaparat trei sferturi din totalul de exporturi mondiale de armament.

Brazilia ocupă locul 20 în clasamentul celor mai mari furnizori de arme, fiind prima ţară latino-americană de pe listă, cu o cotă de piaţă de 0,3% (două zecimi în plus) şi o creştere de 147%. Afganistan, Franţa şi Chile, în această ordine, au fost principalii destinatari ai armelor braziliene.

Doar trei ţări care nu provin de pe continentele european sau american au ajuns pe lista primilor 10 exportatori mondiali: China (locul 5), Israel (locul 8) şi Coreea de Sud (locul 9).

Cu o creştere de 61% comparativ cu perioada 2011-2015 şi cu o cotă mondială de 11%, Arabia Saudită este cel mai mare importator de arme la nivel mondial. India, Egiptul, Australia şi China completează lista celor mai mari importatori mondiali de arme, cu o cotă de piaţă combinată de 36%. Importurile Indiei au scăzut totuşi cu 33% în ultimii cinci ani, în parte ca urmare a intenţiei sale de a-şi reduce dependenţa faţă de Rusia.

Din perspectiva regiunilor, Asia-Oceania a fost principalul destinatar al armelor în ultimii cinci ani, cu o cotă de 42% din total, urmată de Orientul Mijlociu (33%), Europa (12%), Africa (7,3%) şi America (5,4%).

„Pentru multe ţări din Asia şi Oceania, percepţia tot mai acută conform căreia China reprezintă o ameninţare este principalul motor al importurilor lor de arme. Este prevăzut un volum şi mai mare de importuri, iar mai multe ţări din regiune caută să-şi producă propriile arme", menţionează raportul SIPRI.

Noutăţile partenerilor

comentarii: