Fost președinte BEM, acuzat că a golit banca de 100 milioane de dolari. Dosarul trimis în judecată

Fostul Președinte interimar al Băncii de Economii, reținut pe 4 decembrie alături de alți foști directori implicați în frauda bancară, va compărea pe banca acuzaților pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat și expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată, cauza penală fiind disjunsă din dosarul denumit generic ”frauda bancară”.

Foto:

Potrivit probatoriului, în intervalul iulie 2013 - septembrie 2014, fostul Președinte interimar al BEM, acționând în interesul unui grup criminal, și-a asumat controlul și adoptarea deciziilor cu caracter administrativ, juridic și economico-financiar la nivelul organelor de conducere ale băncii, participând, în calitate de coautor, la sustragerea din banca aflată în proces de lichidare, a 100 milioane de dolari SUA.


Ulterior, pentru a ascunde faptul sustragerii sumei de 100 milioane de dolari SUA, aflate în administrarea sa și a evita răspunderea, nu a înregistrat în evidența contabilă transferurile ilegale ale mijloacelor bănești într-o bancă din Federația Rusă, reflectând acest fapt abia pe 24 noiembrie 2014, denaturând, astfel, situația reală vizând datele din bilanțul contabil și lichiditatea băncii.


Fiind audiat de procurori pe marginea învinuirilor aduse, acesta nu-și recunoaște vina.


Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestru pe trei bunuri imobile ale acestuia, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.


Inculpatul a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), dar și reprezentanți ai holdingului Șor. De atunci, inculpatul se află în arest la domiciliu.


Urmărirea penală în privința celorlalte persoane învinuite continuă, iar Procuratura va informa suplimentar despre măsurile întreprinse și rezultatele obținute pe acest caz.


Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.


Pub