Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Situaţia vaccinului AstraZeneca va fi…

Situaţia vaccinului AstraZeneca va fi analizată într-o reuniune extraordinară a Agenţiei Europene pentru Medicamente

Autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor a informat că va organiza o reuniune săptămâna aceasta cu privire la informaţiile adunate în legătură cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Investigaţia are ca scop stabilirea dacă vaccinul a contribuit la apariţia de evenimente tromboembolice la cei inoculaţi. Mai multe ţări din lume printre care şi Germania, Franţa, Italia și Austria au suspendat vaccinare cu AstraZeneca până la o decizie de la Agenţia Europeană pentru Medicamente, informează Mediafax.

„Experţii analizează în detaliu toate datele disponibile şi circumstanţele clinice care înconjoară cazuri specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi putut contribui sau evenimentele au alte cauze”, se precizează în comunicatul Agenţiei Europeane pentru Medicamente.

Comitetul de siguranţă al EMA va revizui în continuare informaţiile mâine şi a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a concluziona informaţiile colectate şi pentru a stabili orice alte acţiuni care ar putea fi necesare.

În timp ce investigaţia sa este în desfăşurare, Agenţia Europeană pentru Medicamente rămâne de părere că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacţii adverse.

Germania a suspendat astăzi, 15 martie, folosirea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca, în mijlocul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse ale vaccinului, relatează Deutsche Welle și The Independent. Ulterior, și Franța și Italia au anunțat suspendarea vaccinării cu AstraZeneca tot pe baza acestor suspiciuni. Măsura vine după ce și alte țări europene au suspendat vaccinarea cu acest ser din cauza unor suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele imunizate cu el. 

Săptămâna trecută și autoritățile din România au decis suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca ABV 2856, oprit de la utilizare în Italia. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a venit cu precizări după anunțul României, precizând că vaccinuri din acest lot nu sunt utilizate pe teritoriul R. Moldova și că cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România, fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096.

Joi, 11 martie, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea pentru folosire în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson&Johnson, potrivit unui comunicat al agenției. Vaccinul este recomandat pentru persoanele peste 18 ani și este al patrulea care primește autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.